Marius Budăi a anunțat, vineri, că Guvernul a aprobat o Ordonanță de urgență prin care sunt introduse noi măsuri privind salarizarea personalului din sistemul sanitar, a informat stiripesurse.ro.
Majorările salariale se vor aplica cu data de 1 august pentru pentru personalul de specialitate medico-sanitar angajat cu timp parțial care efectuează gărzi şi pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar-sanitar care asigură asistență medicală.
Citește și: S-a votat! Salarii majorate cu 50% pentru angajaţii de la Mediu, transport gratuit pentru funcţionari
Ordonanța mai prevede faptul că, dacă se desființează o unitate sanitară, iar cadrele medicale sunt concediate în masă, atunci ele vor beneficia de reangajarea cu prioritate pe posturile lor în aceeași activitate , fără examen sau concurs sau perioadă de probă.
Astfel, potrivit ministrului Marius Budăi, începând cu data de 1 august 2023, personalul de specialitate medico-sanitar, care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă, şi personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar-sanitar, care asigură asistența medicală, beneficiază şi de o indemnizație lunară brută, după cum urmează:
Mai mult decât atât, cadrele medicale vor primi în plus 100-300 de lei pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale sau oricare alte zile care ar trebui să fie libere, dar le lucrează. La această regulă pot fi excepții. Acești bani nu vor fi încasați de către medicilor specialişti şi primari şi a biologilor, chimiştilor şi biochimiştilor care efectuează lunar una sau două gărzi în afara normei legale de bază.
„De asemenea, pentru eliminarea inechităţilor şi discrepanţelor din rândul salariaţilor din unităţile sanitare publice, se mai reglementează acordarea contravalorii voucherelor de vacanţă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, pentru cei care până la această dată nu au beneficiat de vouchere de vacanţă”, arată ministrul Marius Budăi.
Actul normativ adoptat mai prevede instituirea unei limite clare a duratei concediului de odihnă anual de până la 38 de zile lucrătoare în funcţie de vechime, calculate potrivit contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului bugetar “Sănătate”.
„Totodată, pentru facilitarea ocupării locurilor de muncă din sistemul de sănătate, se reglementează că salariaţii concediaţi prin concediere colectivă, în urma desfiinţării unei unităţi sanitare, au dreptul de a fi reangajaţi cu prioritate pe posturile reînfiinţate, în aceeaşi activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă, în cadrul unui termen de 12 luni de la data la care au fost concediaţi”, mai adaugă Marius Budăi.
Alte articole: Salarii majorate pentru o categorie de români. Mii de bugetari vor beneficia de sporuri