- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunț de ultimă oră! Ministerul Muncii anunță cum vor fi distribuite deciziile de recalculare a pensiilor

28 Jun, 15:47 • Cornel Ghimeșan
Guvernul României a aprobat modalitatea de distribuție a deciziilor privind recalcularea pensiilor, în ședința de vineri. Anunțul a fost făcut de Ministerul Muncii.
Anunț de ultimă oră! Ministerul Muncii anunță cum vor fi distribuite deciziile de recalculare a pensiilor

Decizie recalculare pensii. Ministerul Muncii a dat asigurări că pensionarii își vor primi pensiile în termenul asumat.

„Reforma sistemului public de pensii mai face un pas și trece în faza de organizare logistică astfel încât toți pensionarii să beneficieze, în termenul asumat, de prevederile Legii nr. 360/2023”, a transmis Ministerul Muncii.

Ministerul Muncii anunță cum vor fi distribuite deciziile de recalculare a pensiilor

Guvernul României a aprobat ca Poșta Română să fie cea care se va ocupa de serviciile integrate de pregătire, dar și de expedierea plicurilor cu deciziile de recalculare a pensiilor românilor.

„Datorită ordonanței de urgență aprobate astăzi, deciziile de recalculare a pensiilor după noile principii: contributivitate, stabilitate în muncă, solidaritate și sustenabilitate vor ajunge în termenul asumat la beneficiari”, a afirmat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Citește și Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră! Tichetele de masă vor fi excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei

Prima recalculare se va face până în data de 1 septembrie. A doua va avea loc după, iar de ea vor beneficia seniorii care au primit prime, sporuri sau alte bonusuri ce nu erau luate în considerare până acum.

A doua recalculare e posibilă numai pentru pensionarii care includ în dosarele de pensii adeverințe care să demonstreze că au primit venituri suplimentare, pe lângă salariu, și pot să depună documentele până în 1 septembrie.

recalculare pensii

Sunt luate în considerare și sporurile pentru această recalculare, mai exact cele primit înainte de 1 aprilie 2001. Pensiile pentru acești români se vor calcula ținând cont și de aceste bonusuri pe care le încasau, care nu erau luate în calcul până acum. Din 2025, a doua recalculare a pensiilor va aduce seniorilor venituri mai mari.

Dacă există situații delicate, cum ar fi pierderea carnetului de muncă sau angajatori care nu mai există, legea spune că datele trebuie preluate din arhiva electronică a caselor de pensii ori de la companiile private care au preluat arhiva.

Șeful CNPP, Daniel Baciu, a confirmat că a doua recalculare pentru unele categorii de pensionari se va efectua și că vizați sunt beneficiarii de sporuri pentru care se pltătesc contribuții.

Citește și INS, semnal de alarmă! 4 milioane de români trăiesc în sărăcie. Care sunt județele cele mai afectate

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult