Banca Transilvania, ING, BCR și CEC Bank se confruntă cu o provocare majoră. O instituție publică din România oferă dobânzi mai mari decât cele ale băncilor comerciale, atrăgând astfel atenția investitorilor către oferta de stat. Aceasta situație îi determină pe români să se orienteze către investițiile oferite de stat, datorită dobânzilor superioare față de cele oferite de instituțiile bancare tradiționale.
Băncile din România, inclusiv Banca Transilvania, ING, BCR, BRD, CEC Bank și Raiffeisen, întâmpină dificultăți din cauza unui minister care oferă dobânzi mai avantajoase. Românii sunt încurajați să investească în titlurile de stat, profitând de dobânzile ridicate care depășesc ofertele bancare. Astfel, oferta guvernamentală devine o opțiune atractivă pentru investitori, punând presiune pe băncile comerciale.
Vezi și: Este anunțul care va bucura milioane de români. Se propune un nou program „Rabla”
Concurența devine tot mai acerbă pentru băncile din România, deoarece începând cu 1 iunie, românii au acces la titlurile de stat TEZAUR, care oferă dobânzi anuale atractive de 6% pentru maturități de 1 an și 6,85% pentru cele de 3 ani. Titlurile de stat sunt disponibile pentru achiziție online în perioada 10 iunie 2024 – 4 iulie 2024, exclusiv pentru persoanele fizice înregistrate în Spațiul Privat Virtual (SPV), prin unitățile Trezoreriei Statului.
Investitorii pot efectua diverse operațiuni online, inclusiv deschiderea unui cont de subscriere la o unitate selectată a Trezoreriei Statului, subscrierea pentru titluri de stat TEZAUR și transferuri de sume din contul de subscriere către un cont bancar, alt cont de subscriere sau un cont JUNIOR. De asemenea, titlurile de stat pot fi achiziționate direct de la sediile Trezoreriei Statului între 10 iunie 2024 și 5 iulie 2024, iar în mediul urban între 10 iunie 2024 și 4 iulie 2024 și în mediul rural între 10 iunie 2024 și 3 iulie 2024 prin intermediul subunităților Poștei Române.
„Odată cu această emisiune avem o facilitate nouă, aceea că am implementat plata cu POS direct la sediile unităților de Trezorerie, pentru alimentarea mai facilă a contului de subscriere cu sumele necesare subscrierii. Acolo se efectuează cele mai multe dintre subscrieri. Următorul pas este ca anul acesta să dezvoltăm și o aplicație care să permită achiziția online a titlurilor de stat. Sunt pași firești pentru a facilita achiziția acestui instrument de economisire pe care românii îl apreciază. În cele cinci ediții din anul 2024, 140.000 de persoane au investit peste 6,5 miliarde lei”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
Citește azi și: Un nou cutremur a zguduit România! INCDFP anunță unde a fost resimțit seismul