Anunț de ultimă oră pentru românii care se pregătesc să iasă la pensie! În 2024, în a doua parte a anului, românii care nu și-au completat stagiul de cotizare până la atingerea vârstei legale de pensionare vor avea posibilitatea să își completeze contra cost stagiul de cotizare.
Această procedură a fost inclusă în noua lege a pensiilor care va facilita reglementarea sistemului public de pensii din țara noastră, începând de anul viitor. Autoritățile anunță că schimbări esențiale nu există în noua lege a pensiilor, însă se extinde termenul, playtech.ro.
Efectele noii legi a pensiilor vor fi simțite din luna ianuarie a anului viitor, iar cele mai multe dintre modificări vor fi înregistrate din septembrie, în rândul pensionarilor.
În ceea ce privește mecanismul actual de achiziție a vechimii, noua lege îl va abroga, înlocuindu-l cu altul similar, dar pe termen mai lung.
Practic, Legea 360/2023 va înlocui pe acest subiect OUG 163/2020 și astfel cei care nu au ieșit încă la pensie vor putea încheia un contract de asigurare socială „pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.
Un astfel de contract precum cel menționat mai sus poate fi încheiat doar pentru perioade de timp între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.
Concret, perioada acoperită de contractul de asigurare pe care îl plătesc românii pentru completarea perioadei de muncă va reprezenta stagiu de cotizare și va fi luată în calcul la obținerea pensiei pentru limită de vârstă.
Reprezentanții Guvernului spun că românii pot face acest lucru pentru o perioadă de până la șase ani, fie sub forma unui singur contract, fie a mai multor contracte de asigurare socială.
Cei care vor să își cumpere vechime la pensie trebuie să știe că un contract pentru achiziția de vechime se încheie în formă scrisă cu casa teritorială de pensii de care aparține beneficiarul cu domiciliul sau reședința. Totodată, acesta trebuie însoțit de o declarație din care să reiasă perioada de contribuție retroactivă la pensie, cu condiția ca cel care o completează să fi îndeplinit cumulativ mai multe condiții:
Citește și Român cu pensie de 590 de lei, după 31 de ani de muncă. Cu cât îi va crește pensia după recalculare