Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut un apel către statele membre să impună limite legale privind conținutul de sare din alimentele procesate, cu un accent special pe cele servite în restaurante și cantine. Scopul acestor recomandări este de a combate consumul excesiv de sare și de a reduce incidența crescută a bolilor de inimă.
Conform informațiilor furnizate de OMS și citate de Politico, bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru aproximativ 10.000 de decese în fiecare zi în regiunea europeană a organizației.
Aproape toate țările din regiunea europeană, 51 din 53, depășesc consumul zilnic mediu recomandat de OMS de 5 grame de sare. Aceasta este o problemă majoră de sănătate, deoarece consumul excesiv de sare este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare, precum tensiunea arterială crescută sau hipertensiunea arterială.
Reducerea consumului de sare poate duce la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea mortalității cauzate de bolile cardiovasculare și de atacurile de cord, conform unui raport recent al OMS intitulat „Acțiunea asupra sării și hipertensiunii”.
Ai mai putea citi și: Planta care îmbogățește românii peste noapte! Se obțin 30.000 de euro la hectar
Bolile cardiovasculare, inclusiv accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord, sunt responsabile pentru 42,5% din totalul deceselor anuale în regiunea europeană a OMS, adică aproximativ 10.000 de decese în fiecare zi. Mai mult de jumătate dintre aceste decese sunt atribuite hipertensiunii arteriale.
În același raport, OMS a cerut, de asemenea, introducerea unei etichetări obligatorii pe partea din față a ambalajului alimentar pentru a ajuta consumatorii să facă alegeri mai sănătoase și a presat statele să desfășoare campanii de sensibilizare a publicului pentru a reduce consumul de sare.
În conformitate cu normele actuale ale UE, indicarea informațiilor nutriționale pe partea din față a unui ambalaj alimentar este opțională. Comisia Europeană a încercat să impună etichetarea obligatorie pe partea din față a ambalajului la nivelul întregii UE în 2022, dar propunerea a fost controversată și a fost abandonată ulterior.
Reducerea consumului de sare cu 25% ar putea salva până la 900.000 de vieți din cauza bolilor cardiovasculare până în 2030, conform declarației lui Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.
Raportul OMS face apel la o abordare integrată pentru reducerea consumului de sare și pentru îmbunătățirea diagnosticării, tratamentului și controlului hipertensiunii arteriale.
România ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 de decese la 100.000 de locuitori. Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în țară, cu 57% din totalul deceselor, adică un român moare de infarct la fiecare 30 de minute.
Ai mai putea citi și: Meteo 17-19 mai 2024. ANM anunță ploi, vânt, ceață și 2 grade Celsius. În ce zone va mai fi cald