Banca Transilvania anunță că amână majorarea de comisioane la operațiunile cu bani cash, măsură pe care o planificase inițial începând cu data de 1 ianuarie 2024, și susține că nu există legătură între decizia de majorare de comisioane și măsurile fiscale decise de Guvern, potrivit Economedia.
Anunțul legat de majorarea de comisioane a venit după ce Guvernul a decis, prin măsurile fiscale, să limiteze plățile numerar pentru firme și populație și ca băncile să plătească, începând de anul viitor, o taxă de 2% pe cifra de afaceri. Analiștii au avertizat că băncile vor transmite acest cost către clienți. Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește, luni, cu reprezentanții băncilor, pentru a discuta despre limitarea plăților cash.
„BT a decis să amâne, pentru moment, orice creștere a comisioanelor la operațiunile cu numerar”, arată un anunț al băncii.
Banca susține că nu există nicio legătură între ajustarea comisioanelor măsurile fiscale anunțate recent (privind limitarea operațiunilor cu numerar).
„Măsurile BT au fost discutate și analizate intern cu mult timp în urmă, în condițiile în care timp de trei ani nu au existat majorări, iar costurile de procesare pentru numerar și mentenanța aparatelor folosite au crescut constant”, arată reprezentanții băncii.
Banca Transilvania atenționează că are printre cele mai mici comisioane la procesarea numerarului, atât în cazul persoanelor fizice, cât și pentru companii. Banca susține că are cea mai mare rețea de ATM-uri din România (1.850, din care peste 1.000 sunt amplasate în localități mici și medii, inclusiv din zona rurală), peste 500 de unități (care aproape toate) procesează cash și o rețea de acceptare formată din peste 120.000 de terminale POS.
BT mai transmite că a crescut numărul de bancomate și a menținut numărul unităților care operează cash, în condițiile în care multe bănci au decis să limiteze aceste operațiuni, ajungând astfel să proceseze peste 100 de miliarde de lei anual.
„Cu toate că tendința în piața bancară și în lumea civilizată, în general, este de a limita operațiunile cu numerar, BT va continua să susțină un ecosistem puternic de gestionare al banilor românilor, menținând în siguranță tranzacțiile în numerar. Astfel, BT va continua investițiile susținute în capacitățile de procesare a numerarului”, transmit reprezentanții băncii.
Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după active, anunțase săptămâna trecută noile niveluri ale comisioanelor, începând cu data de 1 ianuarie 2024.
Banca Transilvania dorea să majoreze în special comisioanele pentru operațiunile cu numerar la ghișeu precum:
De asemenea, pentru firme, majorează comisionul de administrare a contului de lei/valută de la 5 lei pe lună la 10 lei pe lună. Comisionul de internet banking crește de la 20 la 25 de lei/lună, dar include și mobile bankingul, care anterior se plătea separat.
Începând cu 11 noiembrie, se introduce o măsură prin care plățile cash se reduc drastic la companii și la persoanele fizice, chiar până la 1.000 lei de persoană. Măsura face parte din pachetul de măsuri fiscale.
Prin urmare, se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană juridică. Potrivit proiectului mai sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei. De asemenea, sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry.
Se pot face încasări și plăți între o persoană juridică și o persoana fizică în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană. Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei.
Dacă nu se respectă plafoanele de mai sus, se va aplica o amendă de 25% din suma încasată/plătită, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonul. Se pot face încasări și plăți între 2 persoane fizice în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.
Băncile din România vor plăti impozite mai mari de la începutul anului viitor, după ce Guvernul a introdus un impozit de 2% pe cifra de afaceri, prin pachetul de măsuri fiscale. O analiză PwC arăta că rata efectivă de taxare pentru unele bănci poate ajunge până la 72% din profitul brut, după introducerea taxei pe cifra de afaceri, potrivit sursei.