Cea mai mare bancă de alimente din România își va deschide porțile în Sectorul 6. Proiectul va fi realizat de Primăria de sector, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC).
Proiectul se află în faza finală a construcției, „urmând să devină locul în care alimentele pot fi donate, colectate, depozitate și distribuite celor care au nevoie de ele”, informează Protecția Copilului Sector 6.
Va fi prima bancă de alimente înființată de o autoritate locală din România, în conformitate cu principiile Federației Europene a Băncilor de Alimente – o platformă a Uniunii Europene ce reunește 70 de organizații. Proiectul beneficiază de experiența Băncii Americane Feeding South Florida, mai precizează sursa citată.
Protecția Copilului Sector 6: „În România, ponderea persoanelor amenințate de sărăcie sau excluziune socială este de 41,7%”
Protecția Copilului Sector 6 a anunțat care este scopul exact al proiectului și cine sunt pricipalii beneficiari:
- Problema categoriilor sociale afectate de lipsa alimentelor de bază: în România, ponderea persoanelor amenințate de sărăcie sau excluziune socială este de 41,7%. Tot în țara noastră, 29,9% din totalul populației se confruntă cu lipsuri materiale severe, iar 23,6% dintre aceștia nu își pot permite printre altele să consume carne, pește sau proteine echivalente la fiecare două zile. Un procent de 41,7% dintre șomerii tineri aflați în grupa de vârstă între 18 și 24 de ani erau raportați ca fiind afectați de deprivare materială severă. (Persoanele vârstnice sunt de asemenea afectate de fenomenul sărăciei, 28,7 % dintre ele fiind în stare de deprivare materială severă. De asemenea, există minorități, precum cea romă, care trăiesc în pragul sărăciei.
- Problema risipei alimentare, care afectează în mod grav mediul înconjurător: din datele publicate la nivel mondial se estimează că cele aproximativ 1,3 mld. tone de alimente care sunt irosite anual, la nivel mondial, din care Europa este responsabilă de milioane de tone, ar fi de 3 ori mai mult pentru a furniza hrană tuturor oamenilor care mor de foame pe Pământ. Valoarea risipei alimentare este estimată la cca 750 miliarde de dolari; Risipa alimentară generează de două ori mai multă încălzire globală decât tot traficul aerian la nivel mondial. În țara noastră, peste 80% din români declară că aruncă mâncare, arată un studiu coordonat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj Napoca.