„Am avut discuţii foarte multe cu experţii Băncii Mondiale, care au apreciat în esenţă legea 127 şi mai ales formula de calcul, care rezolvă inechităţile. Plecăm de la acea formulă de calcul. Din analiză sunt câteva comentarii asupra unor prevederi din legea 127 şi lucrăm acum pentru îndreptarea lor. Dar în esenţă, aşa cum am spus noi cei de la PSD atunci când am acceptat să intrăm la guvernare, baza de plecare este legea 127. (…) Pe parcursul derulării acestei reforme şi acestui contract de asistenţă tehnică vă asigur că partenerii sociali vor fi parte în această discuţie”, a precizat ministrul Muncii, Marius Budăi.
Statul român trebuie să aplice acest angajament din PNRR până în luna aprilie a anului viitor, care vizează reforma sistemului public de pensii.
Conform spuselor ministrului Marius Budăi, aproximativ 5 milioane de pensii din România urmează să fie recalculate, iar punctual de plecare în recalcularea acestora va fi Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii.
Pe de altă parte, surse din Ministerul Muncii citate de bugetul.ro susţin că în calcul urmeaza să fie introdus şi acordul global, sporurile şi primele primite de angajaţi. Asta înseamnă automat că pensia va fi mult mai mare după această recalculare.
În acelaşi timp se doreşte a fi făcută o diferenţiere clară între pensia socială şi pensia contributivă pentru cei care au avut salarii mici. De exemplu, persoanele care au muncit peste 15 ani şi au contribuit la sistemul de pensii să primească o bonificaţie.