- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunț important pentru pensionarii care au primit decizii greșite. Au termen 45 de zile de la primire!

06 Sep, 19:08 • Preda Silvia
Avocatul Poporului le transmite pensionarilor români care sunt nemulțumiți de pensii că pot contesta în instanța decizia de recalculare.
Anunț important pentru pensionarii care au primit decizii greșite. Au termen 45 de zile de la primire!

Avocatul Poporului

, instituție condusă de Renate Weber, transmite pensionarilor nemulțumiți că pot contesta în instanța decizia de recalculare, dar nu mai târziu de 45 de zile de la data primirii.

Avocatul Poporului precizează că „nu are conferită prin lege prerogativa calculării ori recalculării pensiilor” și transmite pensionarilor nemulțumiți de recalculări că „dispun de un termen de decădere 45 de zile, de la comunicare pentru a contesta decizia de stabilire a pensiei la instanța judecătorească competentă.

În caz contrar, decizia rămâne definitivă.”

Pensionarii au termen 45 de zile

Față de petițiile prin care se solicită atacarea la Curtea Constituțională a dispozițiilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, respectiv petițiile referitoare la modul de recalculare a pensiilor aflate în plată, facem următoarele precizări:

În ceea ce privește sesizarea Curții Constituționale, informăm petenții asupra faptului că toate criticile de neconstituționalitate formulate și aduse la cunoștința instituției se află în prezent în analiză. Atunci când vom lua o decizie, o vom aduce la cunoștința opiniei publice.

Citește și: Pensii 2024. Klaus Iohannis a semnat decretul, se schimbă impozitarea pensiilor

Ce le răspunde Avocatul Poporului pensionarilor nemulțumiți de recalculare
Ce le răspunde Avocatul Poporului pensionarilor nemulțumiți de recalculare

Referitor la modul de recalculare a pensiilor aflate în plată, răspunderea pentru calculul drepturilor de pensie aparține în exclusivitate caselor de pensii. Avocatul Poporului nu are conferită prin lege prerogativa calculării ori recalculării pensiilor, iar operațiunile sau modalitățile tehnice de calcul, de determinare a punctajului mediu anual etc. sunt de competența caselor de pensii.

Atragem atenția petenților că în conformitate cu legea, dispun de un termen de decădere 45 de zile, de la comunicare pentru a contesta decizia de stabilire a pensiei la instanța judecătorească competentă. În caz contrar, decizia rămâne definitivă.

Precizăm că depunerea unei petiții la instituția Avocatul Poporului sau contestarea acesteia la casa de pensii emitentă, nu suspendă și nu întrerupe termenul în care se poate introduce acțiune la instanța judecătorească competentă”, se arată în comunicatul citat.

Vezi și: Pensiile de necrezut: Cât primește un român, după 16 ani lucrați oficial și 7 ani, la negru!