În momentul de față, legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă. Se poate schimba inclusiv perioada minimă de cotizare de la 15 ani la 10 ani.
Cei care vor să-și cumpere vechime în muncă pot face acest lucru numai până la finalul lunii august 2023. Marius Budăi, ministrul Muncii, a explicat ce se va întâmpla după acea dată.
Conform ministrului, în funcție de dinamica activității din acest an, se va lua o decizie privind o eventuală continuitate a acestei măsuri.
”Există două tipuri de contracte. Contracte pe care le încheiem astăzi, de exemplu, care intră în vigoare de astăzi și se derulează pe viitor și tipuri de contracte pentru a achiziționa șase ani anteriori de vechime necesari îndeplinirii stagiului minim sau stagiului standard de cotizare.
Dacă ne referim la prima speță pe care v-am prezentat-o, se vor încheia în continuare, de acum încolo, pentru că vor fi prezente probabil și pe viitor în legea pensiilor.
Dacă ne referim la a doua speță, legea spune că până în 31 august, acest an, se mai pot achiziționa șase ani. Vă informez că, în a doua jumătate și chiar pe tot parcursul anului 2022, a scăzut numărul de cereri, iar măsura derulează de foarte mulți ani. Prima dată au fost cinci ani, după care s-a ridicat la 6 ani și continuăm această măsură și în acest an până la 31 august.
În funcție de dinamica activității din acest an, vom lua decizia dacă mai continuăm, dacă mai este necesar să continuăm cu această măsură sau nu. Cert este că numărul de solicitări a scăzut foarte mult”, a explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN.
Citește și România are cel mai mare număr de contracte de muncă din ultimii 10 ani. Cum se laudă Marius Budăi