- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Anunț important pentru românii care au credite la ING. Dobânzile ar putea deveni mai mari

01 Oct, 22:23 • Amarie Giorgiana
Românii care au credit la ING ar putea avea parte de o creștere a dobânzii. Valentin Tătaru, economist șef al băncii, a explicat că efectele negative ar putea implica dobânzi crescute pe termen mediu și lung, în contextul unui risc de țară mai ridicat.
Anunț important pentru românii care au credite la ING. Dobânzile ar putea deveni mai mari

Românii care au credit la ING ar putea avea parte de o creștere a dobânzii. Valentin Tătaru, economist șef al băncii, a explicat că efectele negative ar putea implica dobânzi crescute pe termen mediu și lung, în contextul unui risc de țară mai ridicat, notează Money.ro.

Dobânzile ING ar putea crește. Explicațiile oferite de economistul-șef al băncii

Datoria publică relativ joasă a țării a reprezentat mereu un avantaj, însă, spațiul de manevră pe care aceasta îl oferă acum devine din ce în ce mai limitat.

Valentin Tătaru, economist șef al ING Bank, a declarat că, în ciuda majorării deficitelor gemene și a datoriei externe, „pe termen scurt, efectele asupra economiei vor fi marginal stimulative, atât pe consum, cât și pe investiții. Nu preconizăm o depreciere semnificativă a cursului de schimb, mai ales atunci când obiectivul aducerii și menținerii inflației în țintă este încă în plină desfășurare. Asta limitează într-o oarecare măsura impactul în inflație”.

În același timp, specialistul subliniază faptul că datoria publică relativ joasă are tendințe de creștere. Printre efectele negative ale majorării datoriei externe se numără apariția unor dobânzi mai crescute pe termen mediu și lung, în contextul unui risc de țară mai ridicat.

Citește și: Mugur Isărescu promite: ,,Dăm inflația jos, fără să creăm recesiune”

Totuși riscul ca deficitul bugetar din acest an să ajungă peste 7,0% din PIB reprezintă unul din elementele principale de incertitudine pentru piețe în acest moment. ”Mai mult decât atât, perspectivele unor reduceri mici ale deficitului în anii următori lasă România într-o pozitie mai riscantă în cazul unor evenimente neprevăzute în economia globală. Acesti factori contribuie în prezent la o oarecare decuplare a României față de trendul regional de scădere a yield-urilor. Estimăm că acest decalaj s-ar putea menține și în viitor în absența unui angajament credibil de reducere a deficitului bugetar”, a declarat Valentin Tătaru.

Totodată, economistul șef al băncii spune că  „Creșterea sub așteptări a PIB-ului de anul acesta va duce automat la un procent ușor mai ridicat față de ceea ce ne așteptam până acum. Anul trecut, plata dobânzilor s-a situat la 1,9% din PIB. Estimăm că anul acesta plățile cu dobânzile ar putea ajunge la 2,1% din PIB și să rămână la un nivel similar și în anul următor”.

Citește și: România, printre cele mai prietenoase țări cu creditele ipotecare din UE. Este raiul pieței imobiliare

Tags: