- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunț important pentru românii care stau la bloc. În ce condiții se pot instala camere de supraveghere

16 May, 12:47 • Andrei Alina
Românii care vor să instaleze camere de supraveghere la casă sau la bloc trebuie să se intereseze în primul rând ce spune legislația în acest sens. Sunt anumite reglementări făcute pentru cei care vor să-și instaleze sisteme de securitate fie în curte, fie pe casa scării la bloc sau în lift.
Anunț important pentru românii care stau la bloc. În ce condiții se pot instala camere de supraveghere

Tot mai mulți români își instalează camere de supraveghere pentru o mai bună protecție împotriva hoților. Cei care au instalat deja, dar nu au obținut autorizații, sau au în gând să monteze sisteme de supraveghere trebuie să se intereseză ce spune legislația.

Legislația în vigoare prevede că un sistem de supraveghere poate fi utilizat pentru următoarele:

  • a supraveghea locul de parcare;
  • o curte comună;
  • spațiile comune dintr-un bloc de locuințe.

Citește și: Ce trebuie să știi dacă ai montate camere de supraveghere pe casă. Abaterile se sancționează cu amenzi mari sau chiar cu închisoare

Instalarea camerelor de supraveghere în spații publice sau private este reglementată de Legea nr. 333/2003 privind pază obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor și de Decizia nr. 52/2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal, prin utilizarea mijloacelor de supravegherea video. Totodată, aupravegherea video făcută de angajator la locul de muncă este reglementată de Legea 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului UE nr. 679/2016.

În cazul în care camerele sunt îndreptate și în afară perimetrului aflat în proprietate personală, este bine de știut că trebuie atenționate persoanele care ar putea apărea în cadru. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul unui afiș de tipul „Atenție! Supraveghere video”, potrivit capital.ro. De asemenea, afișul trebuie însoțit și de informări cu privire la motivul supravegherii, dar și de datele de contact.

Totodată, persoanele care apar în imagini au și dreptul de a solicită ștergerea materialelor care conțin date personale despre ele. Totuși, solicitarea poate fi refuzată dacă imaginile sunt probe într-un litigiu.

Citește și: Ministrul Familiei face un anunț important! Camere de supraveghere în casele familiale unde locuiesc copiii instituționalizați!

În cazul celor care vor să instaleze camere la bloc, Asociația de proprietari devine operator de date personale și se supune regulamentului GDPR.

Pentru a nu intra in conflict cu legislatia in vigoare atunci cand montezi o camera video la bloc, este important de stiut ca supravegherea video nu ar trebui sa se faca pe drumul de servitute si nici in fata interfonului de la bloc. De asemenea, o camera video nu trebuie montata in lift, unde se presupune ca persoanele care il folosesc au parte de intimitate.

Insa, tot potrivit GDPR, instalarea unei camere de supraveghere trebuie sa se faca intr-un loc vizibil, sa acopere zona privata sau proprietatea personala, in cazul de fata, blocul respectiv. Astfel, camera video poate filma treptele care duc la primul etaj, dar si intrarea in bloc sau casa liftului.

Amplasarea camerelor trebuie să se realizeze astfel:

  • să nu fie poziționate astfel încât să înregistreze într-un apartament;
  • să fie montate într-un număr redus;
  • locația de stocare a înregistratorului nu poate fi situată în apartamentul unui locatar;
  • la imagini vor avea acces doar persoanele de dinainte stabilite;
  • echipamentul de supraveghere nu va fi folosit pentru spionaj;
  • locatarii vor avea acces doar la datele care îi privesc pe ei.
Urmărește Daily Business pe Google News