Anunţ important pentru toţi românii cu credite. Aceste măsuri de restructurare includ o varietate de opțiuni, cum ar fi refinanțarea, amânarea sau suspendarea ratelor, modificarea ratei dobânzii sau chiar iertarea parțială a datoriei. Această schimbare legislativă are ca scop îmbunătățirea relației dintre bănci și clienți și evitarea executărilor silite. Potrivit lui Ciprian Chiorean, directorul juridic al CEC Bank, această modificare aduce beneficii atât pentru consumatori, cât și pentru bănci.
„Băncile sunt interesate să aibă clienți sănătoși financiar, iar relația client-bancă este una de parteneriat. Interesul băncii este de a soluționa cât mai rapid orice fel de situație cu potențial conflictual. De multe ori facem acest lucru prin intermediul CSALB și observăm că relația consumator-bancă s-a așezat mult față de acum 15 ani. O contribuție decisivă în această relație o are o mai bună înțelegere a contractelor și a clauzelor contractuale”, a zis el în cadrul podcast-ului CSALB.
CEC Bank, care a înregistrat o creștere semnificativă a activelor, are o rețea extinsă de unități bancare și ATM-uri, asigurând astfel accesul la serviciile bancare în întreaga țară. În plus, banca dorește să ofere clienților săi atât soluții digitale, cât și o prezență umană, pentru a asigura o experiență bancară completă și satisfăcătoare. Deși tehnologia joacă un rol important, factorul uman rămâne esențial în interacțiunea cu clienții.
Citeşte şi: Engie a semnat un contract pentru gaze naturale cu Romgaz. Înțelegerea ajunge la aproape 1 milion de lei
În ceea ce privește litigiile dintre consumatori și bănci, Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB) joacă un rol crucial în facilitarea unor soluționări rapide și eficiente. CSALB oferă un cadru pentru negocieri amiabile între părți, evitând astfel cazurile de executare silită și litigiile lungi în instanță pentru românii cu credite.
„Cu siguranță că va exista o mai mare deschidere spre așezarea părților la masa negocierii, înainte de a ajunge la o situație conflictuală. Iar CSALB oferă cadrul pentru un astfel de dialog. Oamenii au înțeles că este necesară o soluționare mai rapidă a diferendelor pe care le au cu băncile, mai ales dacă problemele lor au ajuns în instanță. Din păcate, sistemul juridic nu permite o soluționare a acestor cazuri într-un termen mai scurt de 12-24 de luni. Pe de altă parte, timpul mediu de soluționare în cadrul CSALB este de doar 25 de zile.
Ca să înțelegeți de ce există dorința consumatorilor de a-și rezolva nemulțumirile cu băncile pe cale amiabilă, vă dau două exemple relevante: am avut dosare de conciliere în care consumatorii au fost magistrați care au venit cu cereri către CSALB. Cu alte cuvinte, beneficiile concilierii au ajuns să fie înțelese inclusiv de către unii reprezentanți ai sistemului judiciar.
Magistrații au înțeles că, în ciuda faptului că sunt mult mai familiarizați cu instanțele de judecată, au mai mult de câștigat într-o procedură alternativă la instanță, derulată în cadrul CSALB. Mai mult, am conciliat și consumatori care veneau din sistemul bancar, dar aveau disfuncționalități în relație cu banca, unii având chiar calitatea de salariați ai băncii respective.
N-avantaj pentru care executările silite sau procesele din instanță ajung să fie soluționate la CSALB este că, în aceste cazuri, pretențiile părților sunt deja exprimate. Se cunoaște exact nivelul datoriei, așteptările instituției de credit cu privire la termenul de plată, cât este dispus consumatorul să plătească. Evident, când se ajunge la executarea silită există și un grad de frustrare pentru că s-au parcurs niște etape și ne-am putea lovi de diverse orgolii sau ambiții. Dar, în general, există o mai mare disponibilitate din partea părților de a accepta un compromis”, a explicat Mircea Stroe, consilier CSALB.
În concluzie, schimbările legislative recente și angajamentul băncilor pentru a sprijini clienții în dificultate reprezintă un pas important în direcția îmbunătățirii relației dintre consumatori și sectorul bancar din România.