Anunţ îngrijorător făcut de BNR.Indicatorii financiari ai sectorului bancar românesc s-au menținut peste cerințele prudențiale aplicabile, cu o valoare a solvabilității superioară mediei europene. De asemenea, lichiditatea s-a îmbunătățit, iar creșterea indicatorului de acoperire a necesarului de lichiditate a fost semnificativă. Rata creditelor neperformante a înregistrat un minim istoric în decembrie 2023, situându-se la 2,3%, iar gradul de acoperire cu provizioane a fost de 65,5%, plasând sectorul bancar românesc într-o categorie de risc scăzut la nivelul UE, scrie hotnews.ro.
Profitabilitatea sectorului bancar a continuat să se consolideze, cu indicatori privind eficiența utilizării capitalurilor și a activelor peste nivelurile din anul anterior. Investițiile băncilor în digitalizare au contribuit la această creștere a profitului. De asemenea, băncile cu acționariat majoritar autohton au consolidatu-și poziția în cadrul sectorului bancar, ajungând să dețină peste 34% din activele bancare agregate la finele anului 2023.
Citeşte şi: Cele mai mari taxe din Europa, împărțite pe țări. Unde plătești cel mai mult. Pe ce loc se află România
Toate aceste evoluții pozitive au contribuit la creșterea ratingului de țară și la un acces mai ușor și costuri mai mici pentru împrumuturile externe ale statului român. Aceste date reconfirmă reziliența sistemului bancar românesc în fața unui context macroeconomic și geopolitic dificil.
Citeşte şi: Facturi mai mici la gaze şi curent. Cine sunt românii norocoşi care vor plăti mai puţin