Odată cu venirea perioadei reci, mulți români își fac planul în legătură cu sacrificarea porcului și prepararea mezelurilor tradiționale pentru Crăciun și Revelion. Ministrul agriculturii le promite românilor că-și pot tăia porcul în gospodărie fără probleme, fără să se teamă de vreo repercusiune legală.
Conform informațiilor transmise de ministrul Florin Barbu, ordinul ANSVSA care punea în pericol această tradiție a fost modificat, astfel că românii își pot tăia porcul în gospodărie fără probleme și anul acesta.
„S-a vorbit foarte mult de lucrul acesta. Eu pot să-i asigur pe toți românii că pot sacrifica porcul în gospodărie și pot valorifica porcul prin mișcarea lui către alte gospodării pentru a fi sacrificat. S-a modificat acel Ordin 130 dat de ANSVSA, s-a făcut un ordin comun împreună cu ANSVSA, iar în acest moment, porcul poate fi sacrificat și vândut din gospodăria populației.
Asigur toți românii că atâta timp cât voi fi ministru al agriculturii, porcul și tradiția de Ignat va rămâne în România, pentru că fiecare dintre noi am crescut cu această tradiție și sunt sigur că niciun om politic în România nu poate interzice acest lucru. Oamenii pot să-și facă șorici, lebăr, tobă, din porcul sacrificat în gospodărie”, a precizat Florin Barbu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a:
– verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
– da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol;
– asomarea porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.
„Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actulizarea Bazei Naționale de Date (BND).
Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ”, completează DVSVSA.