Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a ieșit public cu noi declarații legate de alegerile prezidențiale. Oficialul AEP oferă detalii cu privire la votul pentru alegerea Parlamentului în data de 1 decembrie, susținând că cine îşi face campanie în ziua de duminică sau sâmbăta dinaintea alegerilor riscă sancţiunile prevăzute de lege, care sunt foarte dure.
”După cum ştiţi, în sâmbăta dinaintea alegerilor, la ora 7:00 campania electorală se opreşte. Ea se cheamă perioada de linişte electorală, care trebuie să existe înaintea votului propriu-zis, pentru ca cetăţenii să poată să îşi facă o orientare în cunoştinţă de cauză şi fără presiunea unor campanii, unor informaţii care nu mai sunt necesare, să poată să-şi facă o opinie cu privire la votul pe care îl exprimă.
Cine îşi face campanie în ziua de duminică sau sâmbăta dinaintea alegerilor riscă sancţiunile prevăzute de lege, care sunt foarte dure, chiar avem o campanie electorală restrictivă faţă de alte campanii din unele ţări, care sunt mult mai permisive în a desfăşura fel şi fel de activităţi”, a spus Toni Greblă, după ședința de Guvern.
Şeful AEP a mai ținut să transmită și că legiuitorul român a ales această opţiune.
”Ea a fost, dacă-mi amintesc bine, foarte bine primită de populaţie, de mass-media, de ONG-urile cu activitate în domeniul electoral, astfel încât cu toţii, de la competitorii politici până la autorităţile statului, trebuie să-şi facă datoria, inclusiv în sâmbăta şi în duminica de care vorbeaţi dumneavoastră, pentru a sancţiona dacă cineva are această dorinţă de a încurca sărbătoarea naţională cu campania electorală”, a mai afirmat Greblă.
Cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidențiale, cei mai mulți dintre candidații pentru Cotroceni au mai puțină popularitate decât scorurile partidelor din care provin.
Este vorba inclusiv despre candidații actualelor partide de guvernare, punându-se astfel sub semnul întrebării capacitatea lor de a intra în turul doi.
Intenție vot candidat vs. Intenție vot partid
Este pentru prima oară când toate cele patru rânduri de alegeri au picat în același an. Alegerile locale și europarlamentare au avut deja loc, pe data de 9 iunie, iar acum sunt pregătiri intense pentru alegerile parlamentare și mai ales prezidențiale.
Citește și: Alegeri locale 2024. BEC anunță câți primari PSD și PNL sunt în România