- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunț major pentru românii care vor vota la alegeri viitorul președinte. Toni Greblă: „Sancţiunile prevăzute de lege, care sunt foarte dure”

25 Jul, 21:23 • Bumbeneci Diana
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, face un nou anunț de mare interes pentru românii care vor ieși la vot. Alegerile prezidențiale vor scrie istorie.
Anunț major pentru românii care vor vota la alegeri viitorul președinte. Toni Greblă: „Sancţiunile prevăzute de lege, care sunt foarte dure”

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a ieșit public cu noi declarații legate de alegerile prezidențiale. Oficialul AEP oferă detalii cu privire la votul pentru alegerea Parlamentului în data de 1 decembrie, susținând că cine îşi face campanie în ziua de duminică sau sâmbăta dinaintea alegerilor riscă sancţiunile prevăzute de lege, care sunt foarte dure.

Anunț major pentru românii care vor vota viitorul președinte

”După cum ştiţi, în sâmbăta dinaintea alegerilor, la ora 7:00 campania electorală se opreşte. Ea se cheamă perioada de linişte electorală, care trebuie să existe înaintea votului propriu-zis, pentru ca cetăţenii să poată să îşi facă o orientare în cunoştinţă de cauză şi fără presiunea unor campanii, unor informaţii care nu mai sunt necesare, să poată să-şi facă o opinie cu privire la votul pe care îl exprimă.

Cine îşi face campanie în ziua de duminică sau sâmbăta dinaintea alegerilor riscă sancţiunile prevăzute de lege, care sunt foarte dure, chiar avem o campanie electorală restrictivă faţă de alte campanii din unele ţări, care sunt mult mai permisive în a desfăşura fel şi fel de activităţi”, a spus Toni Greblă, după ședința de Guvern.

Vezi și: Au fost anunțați politicienii cu cele mai mari șanse la alegerile prezidențiale din septembrie 2024. Iată lista

Toni Greblă, despre alegerile prezidențiale
Toni Greblă, despre alegerile prezidențiale

Şeful AEP a mai ținut să transmită și că legiuitorul român a ales această opţiune.

”Ea a fost, dacă-mi amintesc bine, foarte bine primită de populaţie, de mass-media, de ONG-urile cu activitate în domeniul electoral, astfel încât cu toţii, de la competitorii politici până la autorităţile statului, trebuie să-şi facă datoria, inclusiv în sâmbăta şi în duminica de care vorbeaţi dumneavoastră, pentru a sancţiona dacă cineva are această dorinţă de a încurca sărbătoarea naţională cu campania electorală”, a mai afirmat Greblă.

Cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidențiale, cei mai mulți dintre candidații pentru Cotroceni au mai puțină popularitate decât scorurile partidelor din care provin.

Este vorba inclusiv despre candidații actualelor partide de guvernare, punându-se astfel sub semnul întrebării capacitatea lor de a intra în turul doi.

Intenție vot candidat vs. Intenție vot partid

  • Marcel Ciolacu – 17.8% / PSD – 30,2%
  • Nicolae Ciucă – 11.9% / PNL – 17,4%
  • George Simion – 11.2% / AUR – 13,3%
  • Kelemen Hunor – 3.4% / UDMR – 5,6%
  • Elena Lasconi – 14.3% / USR – 12,4%

2024, an de foc în România

Este pentru prima oară când toate cele patru rânduri de alegeri au picat în același an. Alegerile locale și europarlamentare au avut deja loc, pe data de 9 iunie, iar acum sunt pregătiri intense pentru alegerile parlamentare și mai ales prezidențiale.

  • 9 iunie 2024 – alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 24 noiembrie 2024 – alegeri prezidențiale, primul tur
  • 1 decembrie 2024 – alegeri parlamentare;
  • 8 decembrie 2024 -alegeri prezidențiale, al doilea tur.

Citește și: Alegeri locale 2024. BEC anunță câți primari PSD și PNL sunt în România

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult