- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunț major pentru românii care vor vota la alegerile din 9 iunie 2024. Riscurile la care se supun persoanele care încalcă legislația electorală 

02 Jun, 18:32 • Fundeanu Madalina
Pe data de 9 iunie 2024 au loc alegerile locale și europarlamentare, Iată la ce riscuri se supun cei care nu respectă legislația electorală în această zi!
Anunț major pentru românii care vor vota la alegerile din 9 iunie 2024. Riscurile la care se supun persoanele care încalcă legislația electorală 

Pe data de 9 iunie 2024, românii vor participa la alegerile locale și europarlamentare. Respectarea legislației electorale este un criteriu esențial pentru a asigurara unui proces electoral corect și transparent, iar încălcarea acesteia poate atrage după sine sancțiuni dure, conform Kanal D.

Alegerile locale și europarlamentare au loc pe data de 9 iunie

Pe 9 iunie 2024, cetățenii români sunt chemați la urne pentru prima rundă de alegeri din acest an, mai exact alegerile locale și cele europarlamentare.

Astfel, oamenii vor avea libertatea să-și exprime opțiunile politice. Acest lucru implică și obligativitatea respectării stricte a prevederilor legale menite să asigure integritatea procesului electoral. Există sancțiuni dure pentru cei care nu respectă regulile.

Desfășurarea alegerilor locale și europarlamentare este reglementată de două acte normative importante: Legea 115/2015 pentru alegerile locale și Legea 33/2007 pentru scrutinul europarlamentar. Conform acestor legi, libertatea exprimării voinței politice a cetățenilor trebuie să fie însoțită de respectarea drepturilor celorlalți participanți la procesul electoral și de evitarea comiterii de contravenții.

Sancțiuni pentru încălcarea legislației electorale

Potrivit legii, înscrierea cu bună știință a unui alegător în mai multe liste electorale sau înscrierea unor persoane fictive este considerată o contravenție gravă. Sancțiunile variază în funcție de tipul alegerilor:

  • Pentru locale: amendă între 2.200 și 3.000 lei.
  • Pentru europarlamentare: amendă între 4.500 și 10.000 lei.

Citește și: Au fost anunțați politicienii cu cele mai mari șanse la alegerile prezidențiale din septembrie 2024. Iată lista

alegeri 2024
alegeri 2024

Distribuirea de băuturi alcoolice și propagandă electorală

Distribuirea de băuturi alcoolice în timpul adunărilor electorale sau în ziua în care se votează, precum și continuarea propagandei electorale după terminarea campaniei sau influențarea alegătorilor în ziua votului, sunt complet interzise. Pentru aceste lucruri se pot da amenzi între 2.200 și 3.000 lei.

Restricționarea accesului în localul de vot

Refuzul de a permite accesul persoanelor autorizate în localul de vot înseamnă o amendă cuprinsă între 600 și 1.000 lei. Mai mult, prezența mai multor persoane în cabina de vot, fotografierea sau filmarea buletinului de vot și tipărirea neautorizată de buletine de vot sunt taxate asemănător.

Confiscarea bunurilor folosite pentru comiterea contravențiilor

În afară de amenzile aplicate, este necesar ca oamenii să știe că bunurile folosite sau destinate comiterii contravențiilor, precum și cele rezultate din comiterea acestora, vor fi confiscate.

Potrivit legii, contravențiile electorale pot fi constatate și sancționate de diverse autorități, inclusiv:

  • Ofițerii de poliție.
  • Jandarmeria.
  • Președintele biroului electoral de circumscripție.
  • Împuterniciții președintelui Autorității Electorale Permanente.
  • Prefecții și subprefecții.

Pentru a evita pedepsele și a contribui la un proces electoral corect și transparent, alegătorii sunt sfătuiți să respecte toate regulile și reglementările impuse de legislația electorală.

Vezi și: Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare începe vineri şi se termină pe 8 iunie. Ce reguli trebuie să respecte partidele