- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunț pentru angajații care mai au zile libere din 2023. Când se mai pot recupera

04 Sep, 14:44 • Bumbeneci Diana
Zilele libere de concediu rămase din 2023 încă mai pot fi recuperate. Angajații care nu au beneficiat de toată perioada de odihnă de anul trecut o mai pot obține și în prezent.
Anunț pentru angajații care mai au zile libere din 2023. Când se mai pot recupera

În România sunt zeci de mii de angajați care nu apucă să ia zilele de concediu în fiecare an. Mulți doresc să le recupereze în anul următor, alături de concediul oferit pentru perioada în curs, însă trebuie ținut cont că există câteva reguli destul de clare. În astfel de situație se află persoanele care nici până în prezent nu au luat zilele libere din 2023.

Când mai pot fi luate zilele libere din 2023

Mai exact, persoanele care nu și-au luat zilele legale de concediu de odihnă în anul 2023, pot solicita angajatorului să le primească până la o anumită dată. Codul Muncii specifică clar care este perioada maximă în care salariații pot solicita concediul aferent anului precedent.

Conform legilor din țara noastră, toți angajații beneficiază de minimum 20 de zile de concediu. Cu toate astea, mulți dintre salariați nu își consumă aceste zile libere aferente unui an.

În Codul Muncii mai este prevăzut și faptul că salariații care nu și-au luat zilele de concediu de odihnă aferente unui an pot solicita angajatorului să le recupereze în termen de maximum 18 luni începând cu anul următor celui în care au avut dreptul la concediul de odihnă. În aceste condiții, cei care nu și-au consumat toate zilele de concediu de odihnă aferente anului 2023 pot solicita acordarea lor până pe data de 30 iunie 2025.

Zile libere
Zile libere

„Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă

(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.

(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 146. Efectuarea si compensarea concediului de odihnă

(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.

(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat într-o perioada de 18 luni începând cu anul următor celui in care s-a născut dreptul la concediul de odihna anual.

(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul încetării contractului individual de munca”,este specificat în Codul Muncii.

Poți citi și: Noi zile libere pentru români. Când vor beneficia de o nouă minivacanță

De ce zile suplimentare poți beneficia în România

Pe lângă concediul legal oferit în fiecare an, angajații din țara noastră mai pot beneficia de maximum 10 zile libere pe an, dar doar în anumite condiții.

Conform Codului Muncii, salariații pot absenta de la serviciu în cazuri de urgență familială. Mai exact, atunci când prezența lor imediată este esențială din cauza unei boli sau a unui accident suferit de un membru al familiei. Totuși, și în aceste situații neprevăzute, ei nu pot absenta de la serviciu fără a informa angajatorul înainte de a-și lua ziua liberă.

Zilele libere acordate pentru astfel de situații sunt plătite. Angajatul trebuie însă să le recupereze ulterior, stabilind de comun acord cu angajatorul modalitatea în care va face acest lucru.

Vezi și: Guvernul oferă 3 noi zile libere pentru angajați. Când va avea loc următoarea minivacanță

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult