Pensionarii se descurcă din ce în ce mai greu cu veniturile și cheltuielile lunare, însă aceștia primesc o veste bună: urmează cea mai mare majorare a pensiilor, odată cu creșterea punctului de pensie, relatează infofinanciar.ro. Oficialii au în vedere majorarea indemnizațiilor, astfel, românii primesc mai mulți bani.
Planul oficialilor arată că pensionarii vor primi mai mulți bani. Urmează cea mai mare creștere a pensiilor care a fost acordată în România până în acest moment și are loc la nivelul punctului de pensie.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Comisia Europeană cere măsuri fiscale mai dure! Oficialii europeni le-au pus gând rău pensiilor speciale
Românii vor avea parte de o creștere substanțială a pensiei începând cu 1 ianuarie 2024. Din cauza inflației, punctul de pensie urmează să crească cu 16.5%, ajungând la 2.081 lei. Acest lucru îi va ajuta pe pensionari să facă față prețurilor actuale pentru produse și servicii.
Legea arată că pensiile trebuie să crească în fiecare an cu o rată egală cu 100% din inflație. La aceasta se adaugă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut din anul anterior. Pensiile se vor plia pe creșterile salariale. Punctul de pensie ar crește la 2.081 de lei, de la 1.785 de lei cât este în prezent. Va fi cea mai mare creștere a punctului de pensie de la an la an. Informațiile au fost furnizate de Casa Națională de Pensii.
Anterior, punctul de pensie a crescut cu 140 de lei între 2021 și 2022 și cu 200 de lei între 2022 și 2023. Nu este singura veste bună pentru români. Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că anumite categorii de români pot primi o indemnizație lunară de 50% din pensia lor.
Legea arată că românii din domeniile creației muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice și al artelor plastice, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal, recunoscuți ca persoane juridice de utilitate publică, pot beneficia de indemnizația lunară. Anterior, legea arăta că doar pensionarii din sistemul public de pensii au dreptul la acest beneficiu. În urma deciziei adoptată de CCR, acum și jurnaliștii și militarii pensionați pot primi indemnizația de 50% din pensie.
Condiția este ca aceștia să fie membri au uniunilor de creatori. Indemnizația lunară reprezintă 50% din valoarea pensiei. Legea limitează valoarea la două salarii de bază minime brute pe țară. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a avut recent o întâlnire cu conducerea Casei Naționale de Pensii Publice și cu directorii caselor teritoriale de pensii pentru a vorbi despre sprijinul de care au nevoie acestea.
,,Casele teritoriale de pensii gestionează circa 10.000.000 de beneficiari. Vom face in perioada următoare o evaluare a necesarului de resurse, inclusiv cea umana, deoarece îmi doresc îmbunătățirea activității Casei Nationale de Pensii Publice, la fel ca și a celorlalte instituții ale Ministerului Muncii.
Acest lucru este cu atât mai important cu cat pensiile reprezintă un punct esențial in Planul National de Redresare si Reziliența (PNRR) si lucram la o reforma a sistemului de pensii pentru a putea atrage fondurile europene pe care Romania le merita”, a declarat ministrul Muncii.
Vezi și: Pensii 2023. Când vor fi livrați banii în luna septembrie. Ce se schimbă pentru seniori