Datele publicate de BNR arată că indicele ROBOR la 3 luni a urcat, informează ziare.com. Anunț pentru toți românii care au rate la bancă.
Indicele ROBOR la 3 luni a crescut luni la 6.42% pe an, de la 6.41% pe an din ședința precedentă, arată datele furnizate de Banca Națională a României (BNR). Indicele ROBOR este esențial în calcularea costului creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă. La începutul anului 2022, indicele ROBOR la 3 luni era 3.02% pe an, iar la începutul anului 2023 urcase la 7.56%.
Citește și despre: Peste două milioane de români plătesc rate la bănci. Sunt 1,67 milioane de credit de consum şi 556.000 de credite ipotecare
Pe de altă parte, indicele la 6 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 6.51% de la 6.50% pe an. Mai mult decât atât, ROBOR la 12 luni a urcat la 6.66%, de la 6.65% pe an. În ceea ce privește indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), el este de 5.94% pe an. Indicele este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul I 2023. Este identificată o coborâre față de cel din trimestrul anterior, de 5.98%.
În mai 2019 a intrat în vigoare OUG 19 / 2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobândă variabilă. Astfel, Ordonanța 19 / 2019 stabilea la acel moment indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare.
Așadar, ROBOR a crescut, ceea ce înseamnă că românii vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru ratele la bancă. Săptămâna trecută, BCE a majorat din nou dobânda cheie. Sunt vizați românii care au credite în euro. Dobânda cheie a ajuns la 3.75%. Măsura a venit după un an de majorări consecutive ale ratelor dobânzilor din zona euro. Totul s-a întâmplat după ce BCE a dat startul unei campanii pentru a combate inflația ridicată, începută în luna iulie a anului 2023.
„Inflaţia continuă să scadă, dar este aşteaptată totuşi să rămână prea ridicată pentru prea mult timp”, a declarat banca joi, într-un comunicat.
Rata inflației în zona euro a scăzut la 5.5% în iunie 2023, de la 6.1% din mai, fiind încă cu mult peste ținta BCE. Noi informații despre nivelul inflației din zona euro vom afla în această săptămână. Până atunci, în piața financiară se așteaptă o creștere de 0.25 puncte procentuale.
Vezi și: Lista taxelor majorate pentru români! Traiul devine mai scump în România, începând cu 1 septembrie