Specialiștii atrag atenția asupra unei realități alarmante pentru viitorii pensionari din România, indicând că pentru a asigura o pensie decentă, aceștia ar putea fi nevoiți să aibă două locuri de muncă. În fața acestui context, este esențial să găsim modalități simple de a estima valoarea pensiei viitoare.
Analizele economice prezintă o imagine sumbră a perspectivei financiare a mulțimii de români ce se apropie de vârsta pensionării, iar experții încurajează o abordare proactivă prin efectuarea unor calcule simple pentru evaluarea situației lor financiare ulterioare.
Conform observațiilor analistului economic Adrian Negrescu, riscul de sărăcie la vârsta bătrâneții este o realitate pentru mulți români, în absența unor strategii de economisire și planificare financiară adecvată.
Începând cu acest an, în conformitate cu Legea 360/2023, o serie de noi reguli privind pensiile sunt în vigoare în România, având potențialul de a influența suma pe care o vor primi pensionarii. Aceste modificări vizează în special persoanele care au absolvit o facultate sau un masterat, au lucrat în afara programului normal, au beneficiat de sporuri semnificative, au servit în armată sau au o perioadă de contribuție de peste 25 de ani, aceste categorii urmând să primească sume suplimentare la pensie.
Adrian Negrescu, expert în finanțe personale, încurajează cetățenii să efectueze o estimare preliminară a pensiei viitoare, sfătuindu-i să ia în calcul aproximativ 30% din salariul actual pentru a obține o idee generală.
„Este crucial să înțelegem impactul acestor noi reguli și să ne pregătim adecvat pentru viitorul nostru financiar”, subliniază Negrescu, subliniind importanța planificării financiare pe termen lung în contextul schimbărilor legislative.
Calcul simplu pentru a vedea cât vei lua la pensie
În contextul unei piețe a muncii în continuă schimbare, fără un al doilea loc de muncă sau o pregătire suplimentară, riscul de sărăcie la bătrânețe crește semnificativ.
„Realitatea arată că dacă nu încercăm din perioada activă să punem bani deoparte, vom fi, din păcate, niște asistați social. Este vorba despre toate generațiile de după 1989 (…).
Am fost crescuți, educați primar din punct de vedere al perspectivei de viață. Ni s-a spus că cel mai bine e să te duci la școală, termini o școală, te duci la facultate, o termini sau nu, îți găsești un loc de muncă și aștepți să ajungi la pensie.
(…) Iată că societatea și economia s-au schimbat. În momentul de față, fără un al doilea job, fără să ai încă o calificare, fără să cauți oportunități, e posibil să trăiești într-o sărăcie lucie”, spune economistul Adrian Negrescu, potrivit dcnews.ro.
Vezi și: Vechime în muncă la pensie 2024. Anunț pentru românii care nu lucrează cu 8 ore
Anumite categorii de români vor primi puncte în plus la pensie de la 1 septembrie. Aceste puncte se transformă practic în bani, dacă sunt îndeplinite anumite condiții. Acestea sunt categoriile de români care vor beneficia de puncte în plus:
Vezi și: Se lansează o nouă finanțare cu fonduri europene pentru români. Sunt 400 de milioane de euro în joc