Anunțul APIA pentru fermierii care primesc subvenții! Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că se va acorda o sumă mai mare de bani fermierilor care dețin cel puțin trei animale. În cadrul anunțului său, el a specificat că sprijinul financiar acordat crescătorilor de vaci pentru porumbul siloz va fi majorat începând cu campania de subvenții din 2024, prin intermediul PD-26 – Sprijin cuplat pentru venit – Porumb pentru siloz.
Conform informațiilor furnizate de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, suma estimată pentru porumbul siloz va fi de 360 de euro pe hectar. Această majorare a fost anunțată în urma consultărilor de astăzi, marți – 16 ianuarie, care au avut loc la sediul MADR cu reprezentanții asociațiilor de fermieri din sectorul bovin. Cuantumul unitar planificat oficial în Planul Național Strategic (PNS) era inițial de 230 de euro pe hectar.
Florin Barbu a subliniat că această majorare va fi aplicată fermierilor care asigură o densitate de cel puțin 3 animale pe hectar, iar aceștia vor beneficia astfel de o plată de 360 de euro pe hectar pentru porumbul siloz.
„Tot în modificarea Planului Național Strategic am identificat o sursă de finanțare atât pentru sectorul bovin de carne și lapte, pentru subvenționare porumbului siloz, cu o subvenție directă de 360 euro pentru o încărcătură de trei animale pe hectar. Astfel a crescut subvenția la porumbul siloz”, a spus Florin Barbu.
Alocarea totală a intervenției a fost stabilită la 18.400.000 euro plafonul prevăzut pentru campania 2024 fiind de 4.600.000,00 euro.
Pentru a beneficia de noua plată fermierii trebuie să fie beneficiari ai plății de bază, BISS și utilizatori ai unei suprafețe agricole, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrație și Control (IACS) și care are categoria de utilizare, teren arabil. În plus, aceștia trebuie să facă dovada utillizării de sămânță certificată, în conformitate cu legislația națională și dovada obținerii unei producții minime anuale de porumb pentru siloz, potrivit legislației naționale subsecvente.
Mai mult, beneficiarii trebuie să facă dovada consumului, cu animalele (bovinele) pe care le dețin, a cel puțin producţiei minime de furaj obținute în fermă şi/sau a producției pe care au stocat-o în vederea consumului pentru furajarea animalelor proprii identificate și înregistrate în BND în exploatații cu cod ANSVSA și să dețină un număr minim de animale identificate și înregistrate în BND în exploatații cu cod ANSVSA prin intermediul cărora să se asigure cel puțin o încărcătură de minimum 3 UVM/ha de cultură de porumb pentru siloz.
Reprezentanţii asociaţiilor de fermieri din sectorul bovin au avut marți discuţii cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, printre principalele probleme semnalate fiind cele legate de subfinanţarea în sectorul de ameliorare a raselor, acordarea ajutorului naţional tranzitoriu pentru animalele existente în ferme şi optimizarea sau lansarea de noi programe care să vizeze dezvoltarea domeniului.
Alte articole: 8 noi subvenții pentru români. APIA oferă mai multe șanse de finanțare în 2024