- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunțul care lovește România! Dezastru pentru programul „Litoralul pentru toți” 2024

30 Aug, 22:39 • Bumbeneci Diana
Studiu: Doar un român din patru va merge în vacanță prin programul „Litoralul pentru toţi”/ Generația Z și cei cu venituri sub 3.000 lei, printre cei care vor profita de reducerile de pe litoral
Anunțul care lovește România! Dezastru pentru programul „Litoralul pentru toți” 2024

Programul „Litoralul pentru toţi” este pe cale să înceapă însă românii nu se bat pe vacanțe la malul mării nici anul acesta. Doar un român din patru va merge în vacanță prin programul „Litoralul pentru toţi”, care va începe de la 1 septembrie, potrivit studiului Reveal Marketing Research.

Scade interesul pentru programul „Litoralul pentru toţi”

Studiile reliefează faptul că trei sferturi (75%) dintre români au auzit de iniţiativa „Litoralul pentru toţi”, care oferă diverse opţiuni de cazare la preţuri extrem de atractive, iar dintre aceştia aproape jumătate (49%) sunt încântaţi de acest program, în special reprezentanţii Generaţiei Z, cu vârste cuprinse între 18 şi 24 ani (73%) şi cei cu venituri mici de sub 3.000 de lei (55%).

Principalele bariere cu care se confruntă românii în a ajunge la mare în extrasezon sunt: lipsa fondurilor (52%), preferinţa pentru alte destinaţii (38%), lipsa timpului (28%) sau începerea şcolii (23%). De asemenea, în privinţa influenţei pe care începerea şcolii o are asupra deciziei de a profita de această ofertă, 41% din eşantionul chestionat consideră că acest factor contează destul de mult sau foarte mult.

Această influenţă este mai pronunţată în rândul tinerilor între 18-24 de ani (60%), persoanelor cu vârste între 35 şi 44 de ani (52%) şi celor care au copii (61%, faţă de 23% în a celor fără copii). În cazul celor care aleg să-şi petreacă un sejur la mare prin programul „Litoralul pentru toţi”, pe lista celor mai populare destinaţii apar: Mamaia (36%), Eforie Nord (32%), Costineşti (26%) şi Vama Veche (20%)”, mai arată studiul.

Cât despre planurile de călătorie pe litoralul românesc în această perioadă, 24% dintre români afirmă că vor beneficia de oferta „Litoralul pentru toţi” şi că vor merge cu siguranţă la mare, în timp ce 19% încă nu s-au decis deoarece nu și-au calculat bugetul sau zilele libere.

Litoralul pentru toţi 2023
Litoralul pentru toţi

Vezi și: Cât a ajuns să câștige un salvamar pe litoralul românesc. Venituri în batjocură primite în 2024

O analiză mai detaliată arată că staţiunile Mamaia şi Eforie Nord sunt mai populare în rândul persoanelor cu vârste între 35-44 ani, înregistrând procente de 43% şi, respectiv, 38%. Aceste date sugerează că aceste destinaţii oferă facilităţi şi activităţi mai atractive pentru familiile şi turiştii din această categorie de vârstă. Pe de altă parte, Costineşti şi Vama Veche atrag în special tinerii, aceste staţiuni fiind cunoscute datorită atmosferei lor animate şi vieţii de noapte active.

Aşadar, Costineşti este o destinaţie mai atrăgătoare pentru tinerii între 18-24 ani (39%), în timp ce Vama Veche este preferată în mai mare măsură atât de cei între 18-24 ani (35%), cât şi de tinerii între 25-34 ani (31%)”, se precizează în analiză.

Se pare că aproximativ 66% din cei care au făcut parte din studiu sunt de părere că ofertele de cazare incluse în programul „Litoralul pentru toţi” din acest an sunt conforme cu aşteptările lor, însă 28% le văd sub nivelul aşteptărilor, în special persoanele fără copii (32%, comparativ cu 26% în cazul celor fără copii) şi cele cu venituri sub 3.000 de lei (37%).

În total, analiza menționată scoate în evidență faptul că hotelierii promit reduceri de până la 70% la cazări, începând din 1 septembrie. Cu toate acestea doar un român din patru s-a arătat interesat să profite de aceste oferte din extrasezon. Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 22 – 27 august 2024 pe un eşantion 1.056 de respondenţi, iar eroarea maximă de eşantionare este +/-3,1%, la un nivel de încredere de 95%.

Ai mai putea citi: 103 mine maritime în Marea Neagră. Litoralul românesc, front comun de război

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult