Inspectoratele școlare au primit a doua tranșă de carduri educaționale în valoare de 500 de lei. 13 mii de beneficiari dintre cei care au depus cereri nu au fost declarați eligibili până în data de 8 ianuarie când au fost distribuite primele carduri, însă STS a validat încă 13.396 de persoane care urmează să primească tichetele educaționale de la inspectoratele școlare.
Școlile trebuie să le ridice de la inspectoratele școlare din județ și apoi să le distribuie părinților, însă nu este precizată o dată la care vor ajunge la părinți sau când vor fi încărcate. Potrivit ordinului ministerului Educației și ministerului Fondurilor Europene, unitățile de învățământ au la dispoziție 5 zile de la data primirii acestora de la inspectoratele școlare să le dea părinților.
Procedura arată că tichetele educaționale ar urma să ajungă la beneficiari în următoarele zile după ce au fost ridicate de părinți. Conform ordinului comun dat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Ministerul Educației din 10 ianuarie 2024, în 5 zile de la primirea cardurilor în școli de la inspectoratele școlare, școlile transmit inspectoratelor listele de distribuție a suporturilor electronice către destinatarii finali.
Prima tranșă de carduri acordate a fost una cu probleme, acestea fiind alimentate abia la 3 săptămâni după ce au fost distribuite inspectoratelor, iar peste 80 de mii dintre cardurile ridicate de părinți nu au fost alimentate până luni, 12 februarie, pentru că nu au fost bifate în SIIIR de școli, ca fiind distribuite, arată Edupedu.
Cardurile au început să fie distribuite părinților începând cu data de 8 ianuarie 2024, iar potrivit Ministerului Fondurilor Europene, acestea ar fi trebuit să fie încărcate în cel mult 2 zile lucrătoare, însă lucru nu s-a întâmplat. Potrivit STS, în decembrie, când s-a aprobat prima listă erau 486 de mii de beneficiari.
Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene apar mai multe informații despre tichete și utilizarea lor. Acestea arată că nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri și pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate.
De asemenea, nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele sau articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței iar suma poate fi utilizată în anul școlar în care se acordă, pe perioada de valabilitate a tichetului social. Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
Ai mai putea citi și: Hidroelectrica, anunț major pentru toți clienții care trebuie să plătească facturile! „Plata nu va fi procesată!”