- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunțul momentului despre banii din PNRR. Victor Negrescu: „Avem o gravă problemă la nivel european”

23 Aug, 22:35 • Preda Silvia
Eurodeputatul PSD Victor Negrescu susține că „avem o gravă problemă la nivel european în ceea ce privește finanțarea Mecanismului de Redresare și Reziliență”.
Anunțul momentului despre banii din PNRR. Victor Negrescu: „Avem o gravă problemă la nivel european”

Victor Negrescu a declarat, vineri seară, la Antena 3 CNN, că România a reușit deja, prin primele două cereri de plată, să ajungă la nouă miliarde de euro absorbție fonduri europene.

„Acum suntem în faza de negociere pentru a treia cerere de plată din PNRR”, însă „discuțiile nu sunt foarte ușoare”, a arătat Negrescu. „Comisia Europeană tinde să analizeze în detaliu fiecare aspect”, a adăugat acesta.

„Avem o gravă problemă la nivel european. Avem dificultăți în a finanța mecanismul de redresare și reziliență la nivel european. Deși aveam prognozată o plată a dobânzii de aproximativ două miliarde de euro pentru anul viitor, vedem că UE trebuie să plătească cinci miliarde de euro, pentru că sunt costuri foarte mari pentru acest împrumut și automat Europa trebuie să găsească bani și a cerut statelor membre să-și revizuiască PNRR-urile, poate chiar să scadă din sumele alocate pentru acest mecanism”, a explicat Victor Negrescu.

Victor Negrescu, despre PNRR: „Avem o gravă problemă”

România a reușit prin primele două cereri de plată, să ajungă undeva la nouă miliarde de euro, împreună cu prefinanțarea. Acum suntem în faza de negociere pentru cererea de plată trei, în valoare de peste două miliarde de euro. „Sunt discuții pe anumite puncte, au fost 76 de jaloane, din care 70 au fost realizate”, a mai spus el.

Citește și: Marcel Ciolacu dă explicații: Când vin banii din PNRR? „Comisia o să reţină o sumă”

Victor Negrescu
Victor Negrescu

Potrivit lui Negrescu, „mai sunt discuții cu privire la șase jaloane”. „Mai sunt discuții cu privire la șase jaloane și sper ca discuțiile purtate la Bruxelles să ne ajute să aducem majoritatea acestor sume la noi în țară, însă discuțiile nu sunt foarte ușoare”, a concluzionat el.

Marcel Ciolacu, despre problemele României cu jaloanele PNRR

Premierul Marcel Ciolacu susține că România nu va pierde niciun ban din plata numărul 3 din PNRR, dar se declară ferm convins că o anumită sumă din cererea de plată va fi reţinută.

Marcel Ciolacu este sigur că o parte din bani vor fi reținuți pe o perioadă de șase luni, maximum opt luni de zile, pentru a se închide toate lucrurile, dar asta nu înseamnă că țara noastră va pierde acea sumă.

Premierul Marcel Ciolacu spune că problemele sunt jalonul cu microîntreprinderile, companiile din energie cu selecţiile şi pe transporturi, dar și metroul de la Cluj-Napoca.

Vezi și: Românii cu salarii mici se tem de creșteri de taxe în 2025. Marcel Ciolacu, anunţul momentului pentru ei