Anunțul momentului despre pensii. Analiza efectuată de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) arată faptul că un român, care a contribuit la Pilonul II de pensii încă de la înființare, a câștigat, în medie, cu 6.000 de lei mai mult față de suma brută cu care a contribuit.
Suma e dublă față de cea care ar fi rezultat doar prin actualizarea cu rata inflației. Totodată, e de aproape patru ori mai mare decât dacă ar fi fost transformată în euro și ar fi fost economisită.
În ciuda numeroaselor crize economice și fluctuații pe piețele financiare, pensiile private au devenit cea mai eficientă formă de economisire pe termen lung. Randamentul Pilonului II a depășit depozitele bancare în lei, dar și pe cele în euro.
Așadar, un român care primește salariul mediu pe economie și care contribuie lunar la Pilonul II încă de la înființare a contribuit cu suma brută de 22.406 lei. Suma medie a tuturor fondurilor de Pilon II a ajuns la 28.305 lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 5.900 lei, față de cei 3.206 lei, dacă banii ar fi puși la un depozit bancar, de cei 2.604 lei, dacă ar fi fost efectuată o actualizare doar cu rata inflației și de cei 1.535 de lei, dacă banii ar fi fost transformați în euro și puși la saltea, arată scenariile Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), pe baza datelor oferite de ASF, INS și BNR.
Aceeași analiză a APAPR arată faptul că în perioada 20 mai 2008 – 21 decembrie 2022, Pilonul II de pensii private obligatorii avea un randament anual de 7,16%, iar rata medie anuală a inflației a fost de 4,19%.
În 2022, la finalul anului, activele administrate de Pilonul II au fost de 96,4 miliarde de lei. Suma a reprezentat un record istoric pentru sistem. Fondurile de pensii din Pilonul II au făcut plăți de peste miliarde lei către 88.202 de participanți și beneficiari.
Cu fiecare an ce trece sumele, numărul cazurilor de plată și valoarea medie plătită sunt tot mai mari. În 2012, numărul beneficiarilor era de 1.507, acesta crescând de peste 16 ori anul trecut, ajungând la 24.383.