- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunțul momentului despre ratele românilor. S-au ieftinit creditele ipotecare noi!

18 Aug, 08:41 • Lupu Alexandra
Creditele ipotecare noi se ieftinesc pentru prima oară în ultimul an și jumătate. Veste bună pentru români! Dobânda la depozite scade sub pragul de 6%.
Anunțul momentului despre ratele românilor. S-au ieftinit creditele ipotecare noi!

Pentru prima oară după 17 luni consecutive de majorare a dobânzilor, băncile au ieftinit creditele ipotecare pentru locuințele noi. Mai mult decât atât, creditele în monedă națională pentru firme s-au ieftinit și ele la începutul verii. Băncile au redus inclusiv dobânzile plătite la depozite, care au ajuns sub pragul de 6% pentru prima oară după luna iunie a anului trecut, informează profit.ro.

S-au ieftinit creditele ipotecare noi

În ofertele de împrumuturi și depozite ale băncilor au început deja să se vadă relaxarea politicii monetare, prin păstrarea unui excedent mare de lichiditate în sectorul bancar și scăderea inflației. Băncile au redus dobânzile la cele mai multe tipuri de credite noi în lei după un an și jumătate de creșteri aproape continue, precum și la unele credite în derulare, reducerile fiind de mai mică amploare.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Ce rată trebuie să plătești pentru un împrumut de 20.000 de euro în afara țării. Diferență colosală față de România

Dobânda medie la împrumuturile noi în lei a scăzut în iunie la 9.39%, cu aproape 40 de puncte de bază sub nivelul din precedentele două luni. Mai mult decât atât, dobânda medie anuală efectivă (DAE) a scăzut la 7.97% la creditele noi pentru locuințe. Este prima scădere înregistrată de după decembrie 2021, atunci când era de 4% și pentru prima oară în ultima jumătate de an când vine sub nivelul de 8%.

Volumele de ipotecare noi s-au redus cu jumătate în primul trimestru din acest an față de perioada similară din 2022, tocmai pentru că creșterea puternică a dobânzilor la lei a scăzut cererea eligibilă de credit. În cazul împrumuturile ipotecare în derulare, cu scadența inițială peste 5 ani, dobânzile au scăzut nesemnificativ, cu 6 puncte de bază, la 8.2%. Cu toate acestea, dobânzile în cauză nu sunt direct comparabile cu DAE la creditele noi, unde sunt incluse și alte costuri.

Credit ipotecar în lei
Credit ipotecar în lei

Scăderea dobânzilor la creditele aflate în plină desfășurare este importantă, în condițiile în care pentru o treime din împrumuturile ipotecare în lei aflate în sold, ratele au crescut cu mai mult de jumătate. De asemenea, ratele au crescut cu peste 50% și pentru jumătate din creditele Prima / Noua Casă.

Debitorii ar putea cere constatarea situației de impreviziune și ajustarea contractelor în instanță. O scădere mai amplă a dobânzilor la creditele în desfășurare poate să aibă loc abia după ce Banca Națională va reduce dobânda cheie și dobânzile facilităților permanente.

După o scădere accelerată între toamna anului 2022 și primăvara anului 2023, media lunară a ROBOR la 3 luni și-a încetinit declinul în iunie la 6.55% (- 6 puncte de bază față de mai) și la 6.42% în august. În cazul IRCC, în funcție de care se calculează ratele pentru împrumuturile în lei cu dobândă variabilă acordate după luna mai a anului 2019, media lunară se află în jurul a 6% începând cu februarie – iar la 6% este și dobânda plătită de BNR băncilor comerciale pentru depozitele overnight. DAE la împrumuturile noi în lei a scăzut cu peste un sfert de punct procentual, la 12,98% în iunie. Este pentru prima oară sub nivelul de 13% după octombrie 2022.

Citește și despre următorul subiect: Sondaj BNR. Românii evită din ce în ce mai mult să facă noi împrumuturi. Băncile au impus condiții de creditare mai dure în 2023

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...