Pentru prima oară după 17 luni consecutive de majorare a dobânzilor, băncile au ieftinit creditele ipotecare pentru locuințele noi. Mai mult decât atât, creditele în monedă națională pentru firme s-au ieftinit și ele la începutul verii. Băncile au redus inclusiv dobânzile plătite la depozite, care au ajuns sub pragul de 6% pentru prima oară după luna iunie a anului trecut, informează profit.ro.
În ofertele de împrumuturi și depozite ale băncilor au început deja să se vadă relaxarea politicii monetare, prin păstrarea unui excedent mare de lichiditate în sectorul bancar și scăderea inflației. Băncile au redus dobânzile la cele mai multe tipuri de credite noi în lei după un an și jumătate de creșteri aproape continue, precum și la unele credite în derulare, reducerile fiind de mai mică amploare.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Ce rată trebuie să plătești pentru un împrumut de 20.000 de euro în afara țării. Diferență colosală față de România
Dobânda medie la împrumuturile noi în lei a scăzut în iunie la 9.39%, cu aproape 40 de puncte de bază sub nivelul din precedentele două luni. Mai mult decât atât, dobânda medie anuală efectivă (DAE) a scăzut la 7.97% la creditele noi pentru locuințe. Este prima scădere înregistrată de după decembrie 2021, atunci când era de 4% și pentru prima oară în ultima jumătate de an când vine sub nivelul de 8%.
Volumele de ipotecare noi s-au redus cu jumătate în primul trimestru din acest an față de perioada similară din 2022, tocmai pentru că creșterea puternică a dobânzilor la lei a scăzut cererea eligibilă de credit. În cazul împrumuturile ipotecare în derulare, cu scadența inițială peste 5 ani, dobânzile au scăzut nesemnificativ, cu 6 puncte de bază, la 8.2%. Cu toate acestea, dobânzile în cauză nu sunt direct comparabile cu DAE la creditele noi, unde sunt incluse și alte costuri.
Scăderea dobânzilor la creditele aflate în plină desfășurare este importantă, în condițiile în care pentru o treime din împrumuturile ipotecare în lei aflate în sold, ratele au crescut cu mai mult de jumătate. De asemenea, ratele au crescut cu peste 50% și pentru jumătate din creditele Prima / Noua Casă.
Debitorii ar putea cere constatarea situației de impreviziune și ajustarea contractelor în instanță. O scădere mai amplă a dobânzilor la creditele în desfășurare poate să aibă loc abia după ce Banca Națională va reduce dobânda cheie și dobânzile facilităților permanente.
După o scădere accelerată între toamna anului 2022 și primăvara anului 2023, media lunară a ROBOR la 3 luni și-a încetinit declinul în iunie la 6.55% (- 6 puncte de bază față de mai) și la 6.42% în august. În cazul IRCC, în funcție de care se calculează ratele pentru împrumuturile în lei cu dobândă variabilă acordate după luna mai a anului 2019, media lunară se află în jurul a 6% începând cu februarie – iar la 6% este și dobânda plătită de BNR băncilor comerciale pentru depozitele overnight. DAE la împrumuturile noi în lei a scăzut cu peste un sfert de punct procentual, la 12,98% în iunie. Este pentru prima oară sub nivelul de 13% după octombrie 2022.
Citește și despre următorul subiect: Sondaj BNR. Românii evită din ce în ce mai mult să facă noi împrumuturi. Băncile au impus condiții de creditare mai dure în 2023