Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) le oferă o nouă șansă fermierilor români de a depune proiecte pentru finanțări de până 1,5 milioane de euro pe fermă prin intervenția DR-15 – Investiții în exploatații pomicole, finanțată cu fonduri din Planul Strategic 2023 – 2027, potrivit informațiilor publicate de Agro TV.
Prin urmare, AFIR a prelungit cu o lună a sesiunea de primire a cererilor de finanțare de la fermieri, noul termen fiind pe data de 31 mai 2024, ora 16.00, este notat într-un anunț de ultim moment făcut marți, 30 aprilie, de către instituție.
Valoarea maximă a finanțării pentru investițiile în sectorul pomicol este de 1.500.000 de euro pe proiect pentru investiții sau de până la 300.000 euro pe proiect pentru achiziția de utilaje și de echipamente agricole. Sprijinului nerambursabil poate atinge maximumul de 65% din totalul costurilor eligibile.
Alocarea financiară pentru intervenția DR-15 este de 151.383.527 de euro, împărțite în următorul mod:
– componenta înfiinţare și modernizare EXPLOATAŢII pomicole – 142.383.527 de euro;
– componenta înfiinţare și modernizare PEPINIERE pomicole – 9.000.000 de euro.
Depunerile de proiecte se realizează în limita plafonului de 150% din alocare.
Ai mai putea citi azi: Categoriile de români care primesc ajutor de stat de 2,25 miliarde de lei. Ministrul Finanțelor dă undă verde pentru înscrieri
Potrivit reprezentanților de la AFIR, din momentul lansării sesiunii (8 ianuarie 2024) și până în acest moment, fermierii au depus online 232 de solicitări de finanțare în valoare totală de 149.652.438 de euro.
Pentru etapa de depunere 1-31 mai 2024 aferentă intervenției DR-15, pragul de calitate lunar este de 20 de puncte, atât pentru componenta înființare și modernizare exploatații pomicole, cât și pentru componenta înființare și modernizare pepiniere pomicole.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește fermierilor români că pot beneficia de subvenții speciale pentru creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon prin intervenția DR-03 din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027.
APIA transmite că, pentru a beneficia de finanțare prin intervenția DR-03 – Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon, fermierii interesați trebuie să îndeplinească următoarele condiții de eligibilitate:
– dețin femele de reproducție de rasă pură locală în pericol de abandon din speciile și rasele prevăzute în PS PAC 2023-2027, înscrise în registrul genealogic al rasei;
– se angajează să menţină angajamentul pentru o perioada de 5 ani, de la data semnării acestuia;
– se angajează să respecte cerinţele de bază relevante și cerinţele specifice pentru animalele angajate;
– se angajează să ţină o evidenţă a activităţilor agricole corelate cu implementarea cerinţelor de bază şi specifice la nivelul efectivelor aflate sub angajament.
Vezi mai multe știri: România, în linie dreaptă către producția de energie eoliană în largul Mării Negre. Legea offshore a fost promulgată de Klaus Iohannis