Anunțul momentului pentru mămicile din România. OUG prevede ca persoanele fără venituri sau cele care realizează câștiguri din activitățile independente se vor putea asigura opțional pentru indemnizațiile de maternitate numai în limita a 3 salarii minime brute lunar, față de 12 salarii minime în prezent, potrivit Profit.ro
Citește și Proaspetele mămici vor beneficia de consiliere psihologică gratuită!
Astfel, dacă până acum o persoană asigurată opțional la o bază maximă de calcul de 12 salarii minime brute pe țară primea 104.040 lei pentru patru luni (26.010 lei/lunar), după ce va intra în vigoare OUG, o persoană asigurată la noua bază maximă de 3 salarii minime brute pe țară va primi indemnizații de maternitate de 30.600 lei pentru cele 4 luni (7.650 lei/lunar).
Scopul acestei modificări este să limiteze o prevedere care le permitea persoanelor să cotizeze timp de 6 luni o anumită sumă, cât mai ridicată posibil, pentru a primi în decurs de 4 luni o sumă mult mai mare decât contribuția.
Reprezentanții Guvernului au subliniat faptul că în acest fel este aplicat un raționament just, echitabil și nediscriminatoriu pentru calculul indemnizațiilor de maternitate, menținându-se totodată susținerea politicilor de încurajare a natalității, precum și aplicarea unitară a măsurilor fiscale.
Guvernul a luat decizia de a modifica această indemnizație pentru maternitate deoarece în momentul de față, persoanele care sunt angajate au asigurat concediu medical plătit la fel ca și persoanele care beneficiază de indemnizații de șomaj.
După ce va fi aprobată ordonanța, persoanele fizice care se asigură opțional pentru concedii medicale pot alege să beneficieze de indemnizații pentru care baza de calcul este de până la 3 salarii minime brute, cu excepția concediilor de sarcină și lăuzie, pentru care baza de calcul poate fi de până la 12 salarii minime brute.
Ordonanța nu va face altceva decât să aducă la justa valoare nivelul indemnizațiilor de maternitate, prin raportarea bazei de calcul a acestei indemnizații pentru persoanele fără venituri sau care realizează venituri din activități independente, la veniturile pentru care se plătește contribuția de asigurări de sănătate și la cele înscrise în declarațiile care vor constitui baza de calcul a concediilor și indemnizațiilor medicale, inclusiv pentru indemnizațiile de maternitate, transmit reprezentanții Guvernului.
„Astfel, o persoană care se va asigura opțional la 3 salarii minime brute pe țară, poate beneficia de o indemnizație brută lunară de 7.650 de lei”, arată Guvernul.
Potrivit executivului, ordonanța va diminua astfel baza maximă de calcul al indemnizațiilor de maternitate de la 12 salarii minime brute pe țară lunar, la 3 salarii minime brute pe țară lunar, în cazul persoanelor fizice care se asigură opțional pentru concedii și indemnizații de maternitate. Noile reglementări se vor aplica doar persoanelor fizice fără venituri sau care realizează venituri din activități independente și care vor dori să se asigure opțional, iar reglementările nu vor acționa retroactiv.