Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,25%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Indicele ROBOR la 6 luni a crescut la 6,32, de la 6,31%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.
Vezi și: Sprijin de la stat pentru români. „Se acordă vouchere de 72.500 de lei”
Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut de la 5,94% la 5,96%. IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.
ROBOR vs. IRCC
Comparația dintre RoBOR (Robor) și IRCC (Indicele Robor la 3 luni) se referă la două rate de referință în România pentru calcularea dobânzilor la împrumuturi, în special pentru împrumuturile cu dobândă variabilă. Aceste rate sunt importante pentru bănci, companii și consumatori, deoarece ele influențează costurile împrumuturilor și economiile.
Luna decembrie 2023 vine cu bani în plus pentru pensionari, pe lângă pensie. Anunțul ministerului Muncii va bucura românii.
15.000 de lei de la stat pentru această categorie de români. Care sunt condițiile și documentele necesare pentru a-i primi
15.000 de lei de la stat pentru această categorie de români. Care sunt condițiile și documentele necesare pentru a-i primi
O categorie de români va primi de la stat vouchere în valoare de 15.000 de lei neimpozabil, în cadrul unui proiect demarat de Guvernul României…
ROBOR
ROBOR are „Romanian Interbank Offered Rate” și este un indice de referință pentru dobânzile la care băncile se împrumută între ele pe piața interbancară din România.
RoBOR este calculat pe baza dobânzilor la care băncile românești oferă împrumuturi unei alte bănci pe piața interbancară pentru diferite perioade, cum ar fi 1, 3, 6 sau 12 luni.
ROBOR se actualizează zilnic și poate varia în funcție de evoluția pieței financiare.
Poți citi: Impozite 2024. Ministrul Muncii explică în ce condiții vor crește taxele. „Trebuie să mărim şi contribuţia de asigurări sociale astfel încât sistemul să fie sustenabil”
IRCC
IRCC este o versiune specifică a ROBOR, cu referire la dobânzile interbancare la 3 luni. IRCC este utilizat în mod obișnuit pentru calcularea dobânzilor la împrumuturile cu o durată de rambursare mai lungă, cum ar fi creditele ipotecare.
Acest indice este mai stabil decât variantele cu perioade mai scurte, precum RoBOR la 1 sau 6 luni.
Diferențele notabile între cele două includ:
Durata de referință: ROBOR este un indice care poate fi calculat pentru diverse perioade, în timp ce IRCC se referă la dobânzile la 3 luni.
Utilizare: IRCC este utilizat în special pentru calcularea dobânzilor la credite ipotecare, în timp ce RoBOR este utilizat într-o varietate de produse financiare.
Volatilitate: ROBOR poate fi mai volatil decât IRCC, deoarece este calculat pentru perioade mai scurte și poate fi influențat de schimbările pe termen scurt pe piața interbancară.
Ai mai putea citi și: De câți kilometri este nevoie pentru ca o mașină să fie implicată într-un accident? Un nou studiu arată ce se întâmplă cu mașinile care au peste 129.000 km
Știrea este în curs de actualizare…