- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunțul momentului pentru șoferii români! Vor putea obține aceste documente fără a mai merge la DRPCIV. Pașii de urmat

01 Jun, 14:38 • Adrian Popovici
Ministerul Afacerilor Interne a transmis că din aceaastă lună șoferii nu vor mai trebui să meargă la sediile DRPCIV dacă trebuie să-și înlocuiască permisele. Procesul poate avea loc și online.
Anunțul momentului pentru șoferii români! Vor putea obține aceste documente fără a mai merge la DRPCIV. Pașii de urmat

Vești bune pentru milioane de șoferi din România! Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că începând din această lună nu mai sunt obligați să se prezinte fizic la ghișeele DRPCIV pentru anumite servicii. Una dintre cele mai notabile schimbări este posibilitatea de a solicita online duplicatul permisului de conducere, notează Antena 3 CNN.

Potrivit comunicatului MAI, șoferii care și-au pierdut permisul de conducere sau cărora li s-a deteriorat documentul pot solicita un duplicat direct prin intermediul serviciului online disponibil pe site-ul http://dgpci.mai.gov.ro. Această măsură elimină necesitatea prezenței fizice la ghișeu, simplificând considerabil procesul pentru cei care au nevoie de acest document.

Te-ar putea interesa și: Legea care se aplică șoferilor români care ajung în această țară. Amenda poate ajunge și la 6.000 de euro

Șoferi
Șoferi

Ce trebuie să facă șoferii pentru a-și obține documentele online?

Pentru a beneficia de acest serviciu online, șoferii trebuie să urmeze câțiva pași simpli. În primul rând, trebuie să-și facă un cont de utilizator pe site-ul http://dgpci.mai.gov.ro. Odată ce contul este creat, utilizatorii trebuie să transmită prin intermediul aplicației informatice o cerere completată și semnată, în care să bifeze rubrica aferentă emiterii duplicatului permisului de conducere și să completeze în mod corespunzător motivul solicitării.

În plus, trebuie atașată o copie a actului de identitate, care să fie în termen de valabilitate. Un alt pas esențial pe care trebuie să-l facă șoferii este achitarea contravalorii permisului de conducere, în valoare de 89 lei, prin intermediul procesatorului de plăți disponibil pe site.

Este important de menționat că, pentru a crea contul de utilizator, solicitantul trebuie să se prezinte o singură dată pentru identificare la oricare ghișeu de permise sau înmatriculări. Aceasta este singura interacțiune fizică necesară pentru a beneficia ulterior de toate serviciile online oferite de DRPCIV.

MAI a anunțat, de asemenea, că în perioada următoare se vor face demersuri pentru digitalizarea serviciilor privind înmatricularea vehiculelor. Acest demers face parte dintr-un efort mai amplu de modernizare a administrației publice și de simplificare a interacțiunilor cetățenilor cu instituțiile statului.

„Prin urmare, digitalizarea serviciilor publice reprezintă un pas important în modernizarea administrației și simplificarea interacțiunilor cetățenilor cu instituțiile publice, iar emiterea duplicatului permisului de conducere este unul dintre aceste servicii esențiale care va beneficia de pe urma tranziției către mediul online, în anul 2024”, se arată în comunicat.

Citește și: Perioada de timp în care șoferii nu au voie să se urce la volan după ce au consumat alcool. Legea care te lasă fără permis auto