- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunțul oficial despre vaccinarea obligatorie în România. Șefa CNAS: „Acesta este mesajul pe care am intenţionat să îl transmit”

01 Oct, 15:24 • Bumbeneci Diana
Șefa CNAS o dă la întors după ce a sugerat că vaccinarea ar trebui să fie obligatorie. Ce a transmis aceasta după ce milioane de români au răbufnit din cauza posibilei decizii.
Anunțul oficial despre vaccinarea obligatorie în România. Șefa CNAS: „Acesta este mesajul pe care am intenţionat să îl transmit”

Preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) Valeria Herdea, a ieșit public cu noi precizări după ce luni declaraţiile sale pe tema vaccinării au provocat controverse. Aceasta a transmis, pentru News.ro, că singurul lucru obligatoriu este doar informarea pacienţilor, iar acest lucru este valabil şi pentru vaccinare.

Anunțul oficial despre vaccinarea obligatorie în România

„Pentru că declaraţia mea de ieri a fost interpretată eronat, precizez un lucru esenţial: singurul lucru obligatoriu este doar informarea pacienţilor. Aşadar, acest lucru este valabil şi pentru vaccinare. Este obligatoriu ca pacienţii să aibă toate informaţiile de la medicii de familie, indiferent dacă vorbim de beneficii sau riscuri. Comunicarea medic-pacient nu este facultativă, acesta este mesajul pe care am intenţionat să îl transmit”, subliniază Herdea.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Valeria Herdea a declarat luni, la o conferinţă pe teme de sănătate, că „vaccinarea nu ar trebui discutată ca opţională”, ceea ce a provocat reacţii vehemente pe reţelele sociale, în timp ce reprezentanţi ai AUR i-au cerut demisia, apreciind că „vaccinarea obligatorie nu este o soluţie” şi invocând experianţa din pandemie.

Ulterior, la Digi 24, şi-a nuanţat afirmaţia, adăugând că oamenii ar trebui informaţi, pentru a decide în cunoştinţă de cauză.

Ea a precizat că nu a spus niciodată că este pentru obligaţie fără informare.

„Consider că este esenţial ca fiecare om să aibă dreptul la informare corectă şi apoi să decidă”, a afirmat Herdea.

Citește pe această temă și: Vor fi obligați românii să se vaccineze în perioada 2023 – 2030? Alexandru Rafila face anunțul momentului. „Este o strategie care acordă sarcini, dacă vreți, instituțiilor publice, dar și medicilor”

Declarația inițială

Președinta CNAS sugerează că vaccinarea ar trebui să fie obligatorie. Valeria Herdea susține că vaccinarea nu ar trebui discutată ca opțională, pledând printr-o comunicare prin care oamenii să înţeleagă beneficiile vaccinării.

„În ultima perioadă, postpandemie, am asistat la un fenomen paradoxal. Deşi am trecut prin pandemie şi am înţeles ce înseamnă să fii vaccinat şi să faci faţă la boli infecţioase, am uitat foarte repede lecţiile pandemiei, iar acoperirea vaccinală a scăzut foarte mult, de exemplu rată de aproximativ 70% pentru vaccinarea antirujeolică„, a afirmat Herdea la conferinţa pe teme de sănătate, transmite Agerpres.

Președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a menţionat că deşi vaccinarea gripală a persoanelor vârstnice este gratuită şi sunt informate, „există o rată scăzută de acceptanţă” şi multe cazuri de pacienţi cu boli cronice decompensate.

„Trebuie să facem ceva să crească încrederea populaţiei în personalul medical (…), să înţeleagă oamenii care sunt beneficiile vaccinării. (…) Din punctul meu de vedere, şi îmi asum ceea ce spun, vaccinarea nu ar trebui discutată ca opţională. Fiecare dintre noi a avut o şansă să fie vaccinat şi protejat atunci când era copil şi la vremea respectivă nu aveam acces la toate vaccinurile care se găsesc în prezent. Ţine doar de noi să ne vaccinăm copiii, pentru a le da dreptul să crească sănătoşi”, a adăugat Herdea.

Mai poți citi și: CNAS nu mai poate deconta serviciile medicale în spitale. Guvernul trebuie să aloce minim 200 milioane de lei din Fondul de rezervă

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult