Se pregătesc schimbări la SGR, iar românii trebuie să fie atenți la câteva lucruri. Consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Mihaela Frăsineanu, propune sisteme de colectare separată de tratare și reciclare. Mai exact, asta înseamnă că, în timp ce românii merg la punctele de reciclare, în spate, autoritățile își propun ca lucrurile să meargă mult mai repede și să implementeze un sistem de colectare separată, notează News18. În același timp, se ia în calcul și elaborarea unui plan de gestionare a deșeurilor, sistemul fiind de interes pentru români.
Citește și: Va fi nebunie cu reciclarea! Garanţia pentru ambalajele SGR ar putea creşte la 1 leu
Autoritățile își propun să implementeze sistemul de colectare separată și, mai mult, se ia în calcul și elaborarea unui plan de gestionare a deșeurilor. Cu toate că sistemul SGR pare a fi de interes pentru români, nu se știe ce se va întâmpla cu restul ambalajelor și ce vor face autoritățile. Însă, nu este exclus ca în perioada următoare să fie văzute diferențe în privința managementului deșeurilor.
„Da, există întârzieri, însă ceea ne dorim este să se întâmple lucrurile cât mai repede, pentru că România încă mai are nevoie de sisteme de colectare separată. Al doilea proiect, foarte concret, este elaborarea planului național de gestionare a deșeurilor. Cred că știm cu toții că este o condiție favorizantă pentru finanțarea proiectelor din managementul deșeurilor prin actuala și viitoarea perioadă de finanțare PDD.
O a treia concluzie este legată de implementarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR): din fericire pentru noi, ne-a depășit așteptările și în acest caz putem vorbi de cel mai mare proiect de economie circulară la nivel național. Suntem implicați peste 19 milioane de cetățeni. În acest proiect s-au creat, până la momentul acesta, aproape 800 de noi locuri de muncă directe în partea de colectare, sortare și transport, ca să nu mai vorbim de toate celelalte industrii conexe.
Și mai avem o siguranță cu care plecăm după ziua de astăzi. Și Administrația Fondului pentru Mediu și Garda Națională de Mediu sunt cele două instituții care, vor asigura în continuare atât finanțarea proiectelor de mediu de care este absolută nevoie în România, dar și certitudinea că reglementările de mediu vor fi respectate”, a declarat consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Mihaela Frăsineanu, conform Gândul.