- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Apă cu porţia, în plină caniculă. Lista localităţilor din România unde s-a limitat consumul

12 Aug, 16:24 • Preda Silvia
Sute de localități din România sunt afectate de secetă. Rezervele de apă sunt în scădere, iar oamenii primesc apă cu porția.
Apă cu porţia, în plină caniculă. Lista localităţilor din România unde s-a limitat consumul

Peste 580 de localităţi se află în etapa alimentare cu apă cu restricţii, cele mai multe în judeţele Botoşani, Vrancea, Vaslui, Iaşi şi Neamţ, iar 41 de localităţi de pe cursul Dunării au intrat în faza de atenţionare, a anunţat Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR).

Conform autorităților, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare (administrate de A.N. Apele Române alături de S.C. Hidroelectrica S.A.) este de 78,14%, în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 78,59%.

Volumul de apă în principalele lacuri este în scădere

Volumul de apă în principalele lacuri este de circa 3,39 miliarde mc (în scădere faţă de 3,46 miliarde mc cât era la începutul lunii).

Chiar dacă rezervele de apă sunt în scădere, asigurăm necesarul de apă brută pentru beneficiarii din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat. Estimăm că, pentru sfârşitul lunii august, în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie şi industrii şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional, un coeficient de umplere de circa 75%”, notează specialiştii.

Citește și: Meteo 13-15 august. Canicula revine puternic în România. Iată zonele afectate

Apă cu porția, în sute de localități din România
Apă cu porția, în sute de localități din România

Peste 580 de localităţi cu restricții de apă

Potrivit sursei citate, la ora actuală, 311 localităţi (care dispun de sisteme centralizate) şi 272 de localităţi (care nu dispun de sisteme centralizate) sunt alimentate cu restricţii. Cele mai multe localităţi se află în judeţele: Botoşani, Vrancea, Vaslui, Iaşi, Neamţ. În acelaşi timp, sectoare de pe Fluviul Dunărea şi braţele acestuia – Măcin. Borcea, Chilia, Tulcea şi Sulina, aferente a 41 localităţi – se află în faza de atenţionare-avertizare.

Hidrologii estimează că debitul Dunării, la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), este de 3.000 mc/s şi urmează să ajungă, pe data de 12 august, la 2.800 mc/s şi în 18 august la 2750 mc/s, sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s).

„Facem apel la populaţie privind utilizarea raţională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populaţiei.

Planuri de restricţii în această perioadă deficitară sunt întocmite pentru fiecare tronson de râu în cazul utilizatorilor ale căror capacităţi de exploatare ale resursei de apă sunt diminuate, în funcţie de specificul activităţii acestora şi al economiei în ansamblu. Fiecare dintre noi poate adopta soluţii individuale de economisire a apei.

Este bine să apelăm, acolo unde avem această posibilitate, la alternative de stocare şi recirculare a apei în activităţile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), dar şi în sectorul industrial sau agricol”, a transmis ANAR.

Vezi și: Meteo 12-18 august. Meteorologii ANM anunță ce temperaturi vor fi în România toată săptămâna