În mai multe localități din Prahova, oamenii se află într-o situație dificilă și se confruntă cu lipsa apei potabile. Seceta severă a lovit puternic regiunea, determinând autoritățile să ia măsuri drastice pentru a gestiona criza, arată Antena 3 CNN.
Hidro Prahova a fost nevoită să intervină, raționalizând consumul și chiar impunând restricții pentru a conserva resursele de apă. Lipsa precipitațiilor și consumul excesiv au dus la epuizarea stocurilor existente, obligând compania să acționeze rapid.
Localități precum Cioran, Gura Vadului, Cocorăștii Colț, Ceptura, Mănești și Scorțeni au fost afectate de secetă. Din această cauză, Hidro Prahova a limitat cantitatea de apă disponibilă în weekend. Autoritățile le-au cetățenilor să folosească apa doar pentru necesitățile casnice imediate, evitând utilizarea pentru alte activități.
În timp ce oamenii sunt încurajați să își facă propriile rezerve de apă potabilă, operatorii au asigurat publicul că vor fi luate măsuri pentru a asigura calitatea apei atunci când distribuția va fi reluată. Probele de apă vor fi prelevate și testate pentru a se asigura că este sigură pentru consum.
Te-ar putea interesa și: Stațiunea din România care are cea mai curată apă de pe litoral! Cât costă o singură noapte de cazare în 2024
Seceta lovește fermierii din nordul și estul României, forțându-i să recurgă la măsuri extreme pentru a-și proteja animalele. Lipsa precipitațiilor recente a determinat acești fermieri să transporte apă cu cisternele, într-o luptă disperată împotriva setei care amenință să distrugă culturile și să afecteze grav agricultura în aceste regiuni.
Deși anumite regiuni din România resimt efectele secetei, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, estimează că anul 2024 va fi unul extrem de favorabil din punct de vedere agricol. Cu toate că până în prezent aproximativ 200.000 de hectare au fost afectate de secetă din cele aproape șapte milioane de hectare însămânțate în toamna anului trecut și în primăvara acestui an, perspectivele pentru producția agricolă rămân optimiste, notează Agerpres.
„Eu cred că va fi un an agricol foarte bun din ceea ce am văzut prin deplasările în ţară pe care le-am avut. Sunt anumite zone afectate de secetă şi deja am discutat în zona Buzău, o parte din Galaţi şi Vrancea, unde sunt suprafeţe calamitate, pentru că au fost zone în care nu s-a irigat. Se aşteaptă de la prefecturi constituirea Comitetului de situaţii de urgenţă, pentru, ca împreună cu direcţiile agricole şi cu celelalte instituţii implicate, să se întocmească procesele verbale de secetă.
Vom aloca sumele necesare pentru despăgubiri, pentru că aşa trebuie să alocăm în perioada în care fermierii o duc greu şi pe perioada de secetă, dar, în rest, în ţară, culturile sunt foarte bune. Nu cred că sunt calamitate mai mult de 200.000 de hectare din cele aproape şapte milioane de hectare însămânţate, culturi de toamnă şi de primăvară”, a declarat, ministrul Agriculturii