- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Apa din Marea Neagră, la fel ca cea din cele mai exotice stațiuni. Cum explică oamenii de știință schimbarea culorii dintre Costinești și 23 August

20 May, 18:09 • Adrian Popovici
Apa din Marea Negră și-a schimbat culoarea între Costinești și 23 August. Specialiștii pun fenomenul pe seama algelor.
Apa din Marea Neagră, la fel ca cea din cele mai exotice stațiuni. Cum explică oamenii de știință schimbarea culorii dintre Costinești și 23 August

Pe măsură ce vremea se încălzește, toți mai mulți români de îndreaptă către Marea Neagră pentru a petrece una sau mai multe zile pe litoral. Recent, unii dintre cei care au vizitat plajele de pe litoralul românesc, mai exact cele dintre Costinești și 23 August, au fost martorii unui fenomen uimitor, notează Cancan.

În această perioadă, în apa de la Marea Neagră a fost observat un fenomen inedit și care i-a captivat pe turiștii și localnicii deopotrivă. Mai exact, aceștia au surprins momentul unic în care apa mării își schimbă nuanța.

Această transformare ieșită din comun a fost observată în zona Costinești – 23 August, acolo unde apa din Marea Neagră a căpătat o culoare turcoaz. Fenomenul a atras atenția în mod special în partea sudică a litoralului, unde malurile abrupte au oferit o perspectivă privilegiată asupra schimbării de culoare a apei. Trecătorii au fost captivați de acest spectacol al naturii, rămânând cu ochii ațintiți asupra mării, uimiți și fascinați de noul ei aspect.

Te-ar putea interesa și: Apare un nou drum de mare viteză lângă Marea Neagră. Pe unde va trece și cum va arăta Autostrada Litoralului

Marea Neagră și-a schimbat culoare. Captură video
Marea Neagră și-a schimbat culoare. Captură video

Specialiștii explică ce se întâmplă cu Marea Neagră

Specialiștii au oferit o serie de explicații în ceea ce privește acest fenomen. Aceștia explică faptul că acestă culoare inedită pe care o capătă Marea Neagră este rezultatul creșterii masive a algelor verzi în apropierea țărmului.

Aceste alge joacă un rol crucial în ecosistemul marin, reținând carbonul dizolvat în apă și contribuind la menținerea echilibrului chimic al mediului marin. Cu creșterea concentrației de calciu și condițiile favorabile din zonă, algele au găsit condițiile propice pentru a se dezvolta într-un mod spectaculos, oferind astfel mării această nuanță unică de turcoaz.

„Este vorba despre multiplicarea unei alge. Aceste alge sunt foarte importante, pentru că rețin carbon. Carbonul în exces din aer se dizolvă în mare și formează acid carbonic. Acum, cu aceste construcții desfășurate în ultima vreme, există și mai mult calciu. Astfel, se creează premisele ca aceste alge să se dezvolte”, a explicat biologul Adrian Bilbă fenomenul unic din Marea neagră.

Aceasta nu este prima dată când apa din Marea Neagră își schimbă culoare. În luna februarie a acestui an, cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Marină din Constanța au constatat că aceasta a căpătat o nuanță roșiatică, această situație fiind rezultatul lucrărilor de extindere a plajelor.

Citește și: Bulgaria vrea să naționalizeze o stațiune deținută de ruși la Marea Neagră. Cum au folosit rușii acest complex pentru a evita sancțiunile impuse de UE din 2022