Autoritățile transmit că apa din zeci de fântâni din Prahova este „otrăvită”. Nu este conformă din punct de vedere tehnico-sanitar și nu respectă normele igienico-sanitare. În urma secetei din ultima perioadă au fost mai multe întreruperi de furnizare a apei la robinete, astfel că mulți prahoveni nu au nicio altă sursă de apă, arată observatorulph.ro.
Hidro Prahova, operatorul regional, a anunțat, recent, întreruperi în furnizarea apei, în anumite intervale orare, în mai multe localități din județ, respectiv la Bușteni, Comarnic, Gherghița, Telega, Ciorani, Urlați, Mizil, Baba Ana și Telega.
Într-un răspuns oferit Observatorului Prahovean, DSP Prahova a explicat motivele din cauza cărora apa este nepotabilă în zeci de fântâni din județ.
„Monitorizarea calității apei din sursele locale (fântâni publice etc) se realizează de către Direcția de Sănătate Publică teritorială în conformitate cu HGR 971/2023 iar unitatea administrativ teritorială asigură finanțarea acestei monitorizări precum și măsurile necesare pentru asigurarea calității apei din aceste surse.
Motivele pentru care apa furnizată din fântânile publice, care în urmamonitorizării calității acesteia, nu se încadreză în parametrii de potabilitate sunt următoarele:
- fântânile publice nu corespund din punct de vedere tehnico-sanitar și nu respectă normele igienico-sanitare prevăzute de Ord. M. S. nr. 119/2014 (nu au acoperiș, nu sunt prevăzute cu capac, nu au perimetre de protecție amenajate în pantă, cimentate sau pavate), nu se efectuează dezinsecția lor cu substanțe clorigene
- existența surselor de poluare în vecinătatea acestor fântâni
- exploatarea /întreținerea deficitară a acestor fântâni”, se arată în răspunsul DSP Prahova.
Citește și: Alertă de la Apele Române. Furnizarea de apă potabilă este restricţionată în 290 de localităţi
DSP Prahova a prezentat, la solicitarea Observatorulph.ro, lista localităților din județ în care a avut loc monitorizarea apei din fântâni, iar calitatea apei nu s-a încadrat în parametrii de potabilitate.