Cutremurul din Turcia a avut impact direct asupra prețurilor legumelor din România și nu numai, care au crescut cu 20-30%, chiar la câteva zile de la tragicul eveniment. Aceasta este opinia unuia dintre cei mai mari producători de leguminoase din țară.
Din cauza prețurilor mari, turcii pierd în fața concurenței. Legume importate din Polonia, Germania, Olanda, la prețuri mai mari.
„Cutremurul a afectat zona agrară a Turciei, astfel că de acolo nu mai vine marfă. Prețurile au crescut cu 20-30%. Acum vine marfă din Polonia, Germania, Olanda, la prețuri mai mari. Fermierii locali se aliniază la noile prețuri”, a declarat fermierul Florin Stoian pentru Economica.net.
Fermierul a mai explicat că mereu va exista o anume presiune pe preț, însă în prezent este destul de resimțită.
„Presiunea pe preț va exista întotdeauna. Hypermarketurile fac promoțiie dorind să aducă cumpărătorii în magazine și, în același timp, dorind să aibă și profit, ceea ce înseamnă că va pune presiune pe furnizor. Este o piață liberă, concurențială, în care este natural să se întâmple așa. Problema cea mai mare este însă presiunea de la import”, a mai explicat fermierul pentru sursa citată.
Ai mai putea citi: Vouchere pentru porcul de Crăciun. ANSVA va ajuta românii să își cumpere porc de sărbători
Turcii produc mai ieftin pentru că nu se supun rigorilor UE
Conform informațiilor fermierului, produsele autohtone sunt concurate neloial de marfa din statele non-UE, în special Turcia. În acest loc există aceleași limitări legate de nivelul redus de pesticide, iar Executivul se ocupă de asigurarea unei serii de facilități fiscale exportatorilor.
„Turcii produc mai ieftin pentru că îi ajută și clima și pentru că Turcia nu se supune rigorilor UE în ceea ce privește nivelul de pesticide și îngrășăminte”, mai explică Florin Stoian pentru sursa citată.
Stoian Land Cooprativă Agricolă este la ora actuală unul dintre cei mai mari producători de leguminoase din țară. Are 47 de angajați si 850 de hectare de teren pe care le cultivă în județul Costanța.
Ai mai putea citi și: Guvernul a luat noi decizii pentru crescătorii de porci. Ce se întâmplă cu rasele Bazna și Mangalița