Suceava, Murfatlar și Buzău sunt primele administrații care au semnat contractele de finanțare pentru plantarea de mini-păduri, cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), anunță Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).
„Programul prin care se finanţează plantarea de mini-păduri în oraşele României este deschis până la sfârşitul anului, iar suma totală acordată prin PNRR este de 30 milioane euro.
În Buzău, 13,2 hectare vor deveni verzi cu o finanţare de peste 6,2 milioane lei”, informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).
În Suceava, proiectul vizează zona Dealul Mănăstirii, unde vor fi împădurite 5,76 hectare de teren. Pentru înființarea pădurii urbane din cartierul Burdujeni, administrația suceveană va primi 2,7 milioane lei, a anunțat ministrul Mircea Fechet.
La Murfatlar, suprafaţa de pădure care va fi înființată este de 8.220 mp, în zona fostei cariere de cretă, iar valoarea proiectului se ridică la aproximativ 367.000 lei.
Și zonele din vecinătatea orașelor pot fi împădurite. În Buzău, 13,2 hectare vor deveni verzi cu o finanțare de peste 6,2 milioane lei.
„Sunt în jur de 13-14 hectare, în cadrul proiectului nostru de a avea cât mai multe spaţii împădurite este şi acest proiect de a pune cât mai mulţi copaci pe malul râului Buzău. Mai avem încă un program de 22 de hectare…Se pare că va continua seceta, încălzirea, suntem în al 13 an cu recorduri de încălzire în România. Încercăm la Buzău să avem cât mai multe spaţii verzi şi lucii de apă, pentru că ne-am propus în afară de a împăduri cât mai mult, să ajungem la 40-50 de hectare de lucii de apă, în sudul şi nordul municipiului.
Am preluat Pădurea Crâng pentru a o transforma în pădure parc, prin regenerare şi plantări, numai în toamna aceasta avem 5 ha de plantări în Pădurea Crâng”, a declarat, pentru Agerpres, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.
Alte şase administraţii locale vor urma să se semneze contracte de finanţare pentru plantarea de păduri urbane.
Este vorba despre Buftea, Galați, București (sectorul 1), Bistrița, Alba Iulia, Tulcea (cu cea mai mare suprafață de împădurit de până acum, adică 61,42 hectare).
Vezi și: Anunțul momentului despre banii din PNRR. Victor Negrescu: „Avem o gravă problemă la nivel european”