Există aparate care consumă curent nonstop, chiar dacă sunt oprite. Există unul care consumă mai mult curent cjhair decât frigiderul. Îți poate crește factura la energie cu zeci de lei, în fiecare lună, iar mulți români au început să îl achiziționeze, scrie Fanatik.ro
Aparatul din casă care consumă mai mult decât frigiderul. Acesta se găsește în locuințele multor români și poate crește factura la energie cu zeci de lei. Ba chiar, poți plăti de două ori mai mult într-o lună dacă îl folosești în mod constant.
Românii care aleg să folosească o plită electrică trebuie să știe că factura de electricitate poate crește considerabil. Acest aparat consumă de trei ori mai mult decât plita pe gaz. Asta se întâmplă deoarece are o viteză de gătire mai mare.
Mai exact, consumul se ridică la cel puțin 120 de kilowați pe lună, fiind printre cel mai costisitor aparat electrocasnic din acest punct de vedere. Plita electrică poate consuma mai mult decât frigiderul și chiar decât aerul condiționat.
Totuși, dacă ai achiziționat un astfel de aparat, există anumite metode care te pot ajuta să reduci consumul de energie electrică. În primul rând, atunci când vrei să îl folosești nu trebuie să îl pornești cu mult timp înainte, având în vedere că se încălzește extrem de repede.
De asemenea, poți utiliza capace pentru vasele în care gătești sau când fierbi apa. În acest fel, se împiedică pierderea căldurii, se arată pe site-ul celor de la Enel. Mai mult, poți utiliza ustensile speciale pentru plitele electrice.
Acestea se recomandă „pentru a găti eficient și a diminua timpul de utilizare. Taie ingredientele în bucăți mici pentru a grăbi procesul de gătire/încălzire”, adaugă sursa citată.
Potrivit unui articol realizat de Enel în parteneriat cu Energy Policy Group (EPG), pe locul doi în topul celor mai mari consumatori de energie din casă se află frigiderul. De exemplu, un astfel de aparat din clasa energetică E, cu 2 uși, care nu are o vechime mai mare de patru ani și cu o capacitate de 592 l poate consuma 600 kWh anual.
Pe al treilea loc se clasează mașina de spălat rufe. În funcție de caracteristici, are un consum anual de energie de circa 600 kWh. Și cuptorul cu microunde se află în acest top, ajungând să consume 435 kWh pe an.
Al cincelea loc este ocupat de uscătorul de rufe. Un astfel de aparat din clasa energetică D, cu o capacitate de încărcare de până la 8 kg, poate consuma 387 kWh în fiecare an, arată datele publicate de Enel.,
Laptopurile și calculatoarele sunt alte dispozitive care ți-ar putea face probleme. Dacă le deconectezi, atunci când nu le folosești, ai putea economisi la factura de energie. Nu uita nici de dispozitivele care prezintă un cronometru. Există o serie de aparate electrocasnice sau dispozitive care prezintă o asemenea funcție, dar care consumă.
Și televizorul poate consuma între 13 și 48.5 wați. Alte două aparate din apartament care pot influența costul facturii la curent sunt mașina de spălat și aparatul de cafea. Ele trebuie scoase din priză cât mai repede.
Și fierul de călcat îți poate crește considerabil costurile la energie. În medie, un fier de călcat electric are o putere cuprinsă între 1.000 și 2.000 de wați. Acesta consumă aproximativ 5% din energia electrică din casă.
Fierul de călcat consumă între 1.500 si 2.500 de wați. Să luăm, în medie, 2.000 wați = 2 kw. Dacă îl folosim zece ore, acest lucru înseamnă că, într-o lună, consumul total este 2 kw x 10 h = 20 kwh. La un preț mediu de 0.80 lei pe kwh, fierul de călcat ajunge să aducă în plus la factură suma de 16 lei, potrivit Cancan.ro.