Materie nouă în școli. Premierul Marcel Ciolacu anunţă, la Congresul Partidei Romilor Pro Europa că „în curând” elevii vor putea studia, ca disciplină opţională, istoria comunităţii rome, pe care Ciolacu o cataloghează drept una „tragică”. Prim-ministrul a confirmat oficial că a susţinut „personal” iniţiativa înfiinţării Muzeului Naţional de Istorie şi Cultură a romilor din România.
Poți citi și: Simona Bucura Oprescu, mesaj pentru salariați: „Vechimea e importantă, dar nu e singurul criteriu
„Mai trebuie spus ceva: identitatea romă. Ştiu că e important pentru dumneavoastră, de aceea am susţinut personal iniţiativa înfiinţării Muzeului Naţional de Istorie şi Cultură a romilor din România, care reprezintă un moment istoric pentru etnia romă. De asemenea, în şcoli se predă limba și în curând va fi o disciplină opţională legată de istoria romilor care reprezintă un pas important pentru cunoaşterea istoriei tragice a romilor”, a anunţat premierul duminică, la Congresul Partidei Romilor Pro-Europa”
Premierul țării a mai explicat și că deputatul Cătălin Manea, din partea Asociaţiei Partida romilor Pro Europa a susţinut toate aceste iniţiative, spunând că ele „nu ar fi fost posibile” fără „sprijinul” acestuia şi fără implicarea liderului Partidei Romilor, Nicolae Păun. Rămâne de văzut însă ce măsuri va lua Ministerul Educației, dar și când vor fi implementate noile schimbări.
Ultimele date statistice arată că romi sunt 3% din populația totală. Cu toate acestea însă, Asociația Partida Romilor Pro-Europa vrea să dea în judecată Institutul Național de Statistică, pe care îl acuză că nu a numărat corect populația de etnie romă la recensământul din acest an. Potrivit datelor provizorii prezentate de INS, 569.500 de români s-au declarat de etnie romă la recensământ.
„Rezultatele recensământului în ceea ce privește populația romă din România sunt eronate, inexacte. Asta deoarece recenzorii de la INS nu au recenzat toate comunitățile de romi din România.
În perioada recensământului, colegii mei din teritoriu mi-au atras atenția asupra faptului că recenzorii refuză să intre în comunități, să recenzeze romii. Am propus conducerii INS să colaborăm, în sensul să-i ajutăm pe recenzori să meargă la fiecare familie de romi în parte, dar am fost refuzați. Am spus încă din perioada recenzării că datele vor fi inexacte, după ce mi-au fost semnalate aceste nereguli, dar conducerea INS nu a luat nicio măsură. Prin urmare, săptămâna viitoare voi contesta în instanță rezultatele recensământului, deoarece sunt eronate, nu reflectă situația reală, numărul adevărat al romilor care trăiesc în România.
Repet: zeci de comunități de romi din România au cerut să fie recenzate, au dorit să-și asume apartenența etnică, dar recenzorii INS nu au vrut să-i recenzeze. Asta deși le-am oferit ajutorul prin colegii mei din respectivele comunități. Cer renumărarea romilor din România, a gospodăriilor și a situației lor sociale, pentru a face o radiografie reală a membrilor acestei etnii”, a declarat Nicolae Păun, președintele APRPE, potrivit unui comunicat remis de Asociația Partida Romilor Pro-Europa.