Acordarea acestui voucher devine posibiă din 2024, atunci când legea care introduce tichetele de activități casnice intră în vigoare. Iată ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a intra în posesia tichetelor.
Primesc aceste tichete furnizorii de servicii ocazionale și necalificate. Sunt vizate activități domestice desfășurate în gospodăriile familiilor sau persoanelor singure și nu au caracter comercial.
Citește și Marcel Ciolacu: „România nu va avea anul acesta sub nicio formă un deficit bugetar mai mare de 6%”
După ce intră în vigoare noua lege, adică în 2024, românii pot să cumpere tichete de activități casnice, plătind doar valoarea lor nominală. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) se ocupă de costurile de tipărire și distribuire. Cei care vor să intre în posesia acestor tichete le pot lua de la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București. Le pot obține și de la oficiile poștale sau de pe o platformă online.
Vorbim de o gamă variată de servicii casnice, cum ar fi urățenie, igienizare, spălarea și călcatul hainelor, servicii de croitorie, pregătirea hranei, îngrijirea corporală, hrănirea și supravegherea persoanelor dependente care sunt beneficiari ai acestor activități.
Citește și Măsurile fiscale care se aplică de la 1 ianuarie 2024. Lista aprobată oficial de Klaus Iohannis
În plus, voucherele pot fi utilizate și pentru servicii prestate de oameni ce acționează ca bone ocazionale. Într-un caz de genul acesta, reprezentantul legal al copilului e cel care beneficiază de aceste servicii.
E bine de știut că furnizorii de servicii casnice nu au voie să fie din familia beneficiarului. Cei care prestează aceste servicii nu pot fi rude ale celor care primesc tichetele. Furnizorii și beneficiarii stabilesc tipul de activități, numărul de ore și volumul de muncă necesar.
Tichetul de activități casnice are o valoare nominală de 15 lei. E interzis ca tichetele să fie transferabile, ele pot fi folosite doar de furnizorii de servicii casnice care își completează datele pe ele.
În maximum 12 luni de la data primii tichetelor, ele pot fi transformate în bani.
Ca să beneficieze de protecția asigurărilor de stat, furnizorii de servicii la domiciliu au de achitat o contribuție lunară. Ea trebuie să fie echivalentă cu cel puțin 85 de tichete pentru activități la domiciliu. Nu poate fi mai mică de 25% din salariul minim brut pe țară garantat prin lege, însă.