- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Câţi bani trebuie să câştigi pe lună ca să-ţi poţi achiziţiona un apartament în Bucureşti

31 May, 09:04 • Cornel Ghimeșan
Creșterea dobânzilor și a ratelor în ultimii ani a reprezentat o provocare semnificativă pentru cei care doresc să acceseze credite imobiliare, pe fondul scumpirilor continue de pe piața imobiliară din București. Astfel, întrebarea "Câţi bani trebuie să câştigi pe lună ca să poţi achiziţiona un apartament în Bucureşti?" este din ce în ce mai relevantă.
Câţi bani trebuie să câştigi pe lună ca să-ţi poţi achiziţiona un apartament în Bucureşti

Câţi bani trebuie să câştigi pe lună ca să poţi achiziţiona un apartament în Bucureşti.  Conform unui raport recent, creditele ipotecare noi acordate în primele trei luni ale acestui an au totalizat aproximativ 1,1 miliarde de euro la nivel național, marcând o creștere de circa 29% față de aceeași perioadă din 2023. Acest trend reflectă atât creșterea cererii pentru proprietăți imobiliare, cât și necesitatea unor venituri considerabile pentru a susține astfel de investiții.

Câţi bani trebuie să câştigi pe lună ca să poţi achiziţiona un apartament în Bucureşti

Pentru a achiziționa un apartament „decent” în București, o persoană are nevoie de un venit lunar net de cel puțin 6.500 lei, conform declarațiilor lui Valentin Anghel, CEO al unei companii de brokeraj bancar.

Citeşte şi: Trei zile libere în iunie pentru toţi angajaţii din România. Ce prevede Codul Muncii

Astfel, pentru un apartament de 90.000 de euro (aproximativ 450.000 lei), avansul este 15% (echivalentul a 67.500 lei), suma creditului ajunge la 382.500 lei, iar perioada de creditare este de 30 de ani. În aceste condiţii, venitul net lunar trebuie să fie de 6.500 lei pe lună, la o rată lunară de 2.169 lei (calculată cu o dobândă fixă de 5.49% pentru primii trei ani). După primii trei ani, rata dobânzii devine variabilă și se ajustează trimestrial conform IRCC-ului (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor). Suma totală de plată ajunge la 780.982 lei, dar această valoare este dificil de estimat exact din cauza variabilității dobânzii.

Citeşte şi: Guvernul sprijină o categorie de români cu fonduri nerambursabile. Se dau 500 milioane de lei

Este recomandat să verificați mai întâi suma maximă de creditare pe care o puteți obține de la bancă înainte de a căuta activ locuința. De asemenea, dacă dețineți un card de credit cu o limită mare, este indicat să reduceți limita cardului pentru a diminua gradul de îndatorare.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult