Apartamentele din Timișoara ating costuri record. Persoanele care sunt interesate să facă o astfel de achiziție trebuie să se pregătească să scoată sume semnificative din buzunar, anunță expressdebanat.ro.
Potrivit unei analize realizată de Imobiliare.ro, persoanele care vor să cumpere un apartament în Timișoara trebuie să investească mulți bani. Scumpirile sunt unele semnificative față de cele identificate în trecut. Datele prezentate de specialiști evidențiază că așteptările de vânzări ale apartamentelor din capitala Banatului sunt mai mari cu 1.2% în februarie 2023, față de luna trecută (de la 1.446 la 1.464 de euro pe metru pătrat util). De asemenea, informațiile prezentate atestă că, în ultimul an, avansul a înregistrat o creștere de 4.9% (de la 1.395 de euro pe metru pătrat util).
„Cu un preț mediu de 1.449 de euro pe metru pătrat, în luna februarie, locuințele vechi din oraș sunt, în prezent, cu 4,8% mai scumpe decât în urmă cu un an (când costau 1.383 de euro pe metru pătrat).
Pe de altă parte, comparând luna februarie cu luna anterioară, prețurile au crescut cu 1,5%. Apartamentele nou-construite au consemnat un declin lunar de 1.8% (de la 1.538 de euro pe metru pătrat util) și o creștere anuală de 4,2% mai exact, de la 1.450 la 1.511 de euro pe metru pătrat util”, se arată în analiza realizată de Imobiliare.ro.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: „Se dă un deget, dar se ia toată mâna”! 30 de apartamente construite ilegal într-un bloc de un dezvoltator imobiliar
Schimbările nu au fost identificate doar la nivelul prețurilor apartamentelor din Timișoara. Tot reprezentanții Imobiliare.ro ne arată că există majorări de până la 10% în ceea ce privește chiriile medii pentru apartamentele cu una, două sau trei camere, referindu-ne la cele construite până în 2000. Creșterea substanțială se explică prin simplul fapt că locuințele de închiriat sunt la o mare căutare în ultima perioadă.
„Chiriile practicate pentru majoritatea segmentelor rezidentiale sunt in continuare mai ieftine decat in 2019, nereusind sa recupereze scaderile masive din 2020. Totusi, sub impactul inflatiei si a cresterii generale de costuri si in contextul unei cresteri ridicate a cererii, ne asteptam ca aceasta toamna sa depasim nivelul de preturi practicat inaintea pandemiei.
Daca cele mai mari preturi vor continua sa fie in Cluj pentru apartamentele cu 1 si 2 camere, ne asteptam ca cele mai mari scumpiri sa le vedem in Timisoara, deoarece raportul dintre veniturile locuitorilor din Timisoara si nivelul chiriilor este mult mai bun decat in Brasov, Iasi sau Constanta”, spune directorul de marketing de la Imobiliare.ro.
Citește și despre următorul subiect: Paradisul imobiliarelor: românii au început să-și cumpere apartamente departe de casă. NU pot fi executați silit, potrivit legii