Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE) a cerut o reformă radicală a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), invocând probleme majore legate de structura și bugetul instituției. APCE a atras atenția asupra faptului că mai mult de 60% din bugetul ANRE este alocat salariilor ridicate, plătite indirect de către consumatori prin facturile de energie electrică, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Suma imensă pe care o câştigă angajaţii ANRE. Pe lângă salariu, aceştia încasează prime, sporuri, asigurare de viaţă şi alte beneficii
foto: APCE
Fiecare român plătește aproximativ 40-50 de lei anual pentru funcționarea ANRE, fără a beneficia de pe urma activității acesteia. APCE subliniază că este necesar un proces de reformare profundă a instituției, care să vizeze o regândire completă a structurii și a modului în care aceasta este finanțată.
„Prin taxele de autorizare anuală, multiplicate şi plătite de furnizorii şi distribuitorii de energie din România, fiecare consumator din ţară achită indirect, prin facturile de energie electrică, aproximativ 40-50 de lei pe an pentru bunăstarea ANRE, fără a primi mare lucru în schimb.
Solicităm ca această agenţie de reglementare să fie reformată de la zero, iar bugetarea acestei instituţii să fie regândită, astfel încât să nu îi afecteze imparţialitatea în relaţia cu agenţii economici care îi susţin activitatea anual. Nivelul încrederii publice în această instituţie este deja extrem de scăzut”, se arată în comunicatul APCE.
Criticile la adresa ANRE nu se opresc doar la salarii. APCE a denunțat existența unei structuri birocratice foarte greoaie, cu 61 de servicii, departamente și compartimente, care, în opinia organizației, sunt comparabile cu cele ale Parlamentului European. Aceste departamente sunt conducere de șefi cu remunerații generoase, ceea ce ridică semne de întrebare asupra eficienței și imparțialității instituției.
Bugetul total al ANRE pentru anul 2024 este de aproximativ 52,5 milioane de euro, iar mai mult de 60% din acest fond este alocat salariilor celor 350 de angajați. De asemenea, APCE atrage atenția că aproape 40 de milioane de euro din acest buget provin din taxe și tarife aplicate furnizorilor și distribuitorilor de energie, ridicând îngrijorări cu privire la imparțialitatea ANRE în relațiile sale cu acești operatori economici.
„ANRE gestionează o activitate ‘atât de complexă’, încât a creat nu mai puţin de 61 de servicii, departamente şi compartimente, fiecare cu denumiri pompoase şi şefi remuneraţi generos. Această structură supradimensionată este comparabilă cu structura organizatorică a Parlamentului European de la Bruxelles care cuprinde 20 de comisii şi 44 de delegaţii”, susţine APCE.
Te-ar mai putea interesa și: APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori