- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salarii colosale la Apele Române, instituția care administrează apele de pe domeniul public și digurile împotriva inundațiilor. Sporuri uriașe pentru angajații care lucrează cu fonduri europene

19 Sep, 21:13 • Stefan Simion
Inundațiile produse la mijlocul lunii septembrie în județele Galați și Vaslui, în urma cărora șapte oameni și-au pierdut viața și alte câteva sute au rămas fără un acoperiș deasupra capului, au readus în discuție incompetența sau ignoranța instituțiilor statului. Iar una dintre instituțiile care au în responsabilitate administrarea apelor și infrastructura Sistemului Naţional de Gospodărire a Apelor (lacuri de acumulare, diguri de apărare împotriva inundaţiilor, canale şi alte lucrări specifice), este Administrația Națională Apele Române.
Salarii colosale la Apele Române, instituția care administrează apele de pe domeniul public și digurile împotriva inundațiilor. Sporuri uriașe pentru angajații care lucrează cu fonduri europene

La Apele Române, până și șoferii primesc sporuri de absorbție a fondurilor europene. Aproximativ 8.500 de angajați are instituția, iar salariile acestora sunt consistente. Asta în timp ce nevoia de baraje este tot mai mare pentru ca gospodăriile să nu fie înghițite de apă, iar barajele deja existente sunt mai mult de decor.

Un primar din județul Vaslui acuză, după inundațiile de la jumătatea lui septembrie, că un baraj din zonă s-a spart pentru că Apele Române l-au lăsat în paragină, mii de hectare de teren agricol fiind inundate, scrie defapt.ro.

Bugetul total al instituției este 3,3 miliarde de lei. Din acești bani, aproape 30%, adică 944 de milioane de lei, sunt plătiți pentru salarii, arată datele bugetului pe anul 2024.

Citeste si Fonduri de la UE pentru victimele inundațiilor. Ce condiții trebuie să fie îndeplinite

Cât câștigă angajații de la Apele Române. Șoferii primesc spor de absorbție a fondurilor europene

Potrivit listei salariilor, publicată la 31 martie 2024, aproape toți angajații primesc un spor între 20 și 50% din salariu pentru că lucrează cu proiecte europene. Chiar și șoferii beneficiau de un spor cuprins între 20 și 30%, iar o secretară dactilografă primea un salariu brut de peste 5.000 de lei și avea spor de 50% pentru absorbția fondurilor UE.

Salariul brut directorului general al Apelor Române este în cuantum de peste 17.000 de lei, la care se adaugă și un spor de 50% pentru absorbția fondurilor europene. Directorii adjuncți primesc un salariu brut de peste 10.000 de lei plus sporul de 50%.

Specialiștii în relații publice primesc un salariu brut de 7.255 lei/lună. La acesta se adaugă sporul de 50% pentru că atrag bani europeni.

Cât despre salariații care își desfășoară activitatea pe timp de noapte, aceștia beneficiază de un spor de 25%.

Instituția a raportat o pierdere planificată de 265 de milioane de lei. Cu toate astea, fondul de salarii a crescut, în 2024, cu 32,72%.

Apele Române se spală pe mâini în cazul calamităților de la Galați și Vaslui

Citeste si Românii afectați de inundații primesc ajutoare pentru refacerea caselor. Marcel Boloș: „Fiecare persoană va avea parte de sprijinul nostru”

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult