Chiriașii se confruntă cu cele mai grele timpuri din ultimii 10 ani, în care chiriile sunt greu de suportat, mai ales dacă ne raportăm la apartamente mari care necesită costuri duble, în detrimentul unor garsoniere mai mici și mai puțin costisitoare, a informat profit.ro.
Vezi și: Scad chiriile în Capitală. Ce se întâmplă în celelalte mari oraşe din România
Prin urmare, chiria medie pentru o garsonieră a crescut cu peste 36%, iar pentru un apartamente cu 2 camere, cu aproape 20%, în timp ce locuințele cu 3 și 4 camere au avut prețuri care au stagnat sau au scăzut cu aproape 10 procente.
Potrivit analizei, chiriașii nu mai au putere de a închiria apartamentele mari, acestea devenind chiar un lux. Așadar, garsonierele reprezintă categoria cu cea mai mare cerere pentru închiriere în ultimii 10 ani. Dacă în mai 2013 chiria medie lunară era de 243 de euro, în mai 2023 a ajuns la 331 de euro, ceea ce înseamnă o creștere de 36,2%.
Și apartamentele cu 2 camere au adus venituri în plus proprietarilor în ultimii 10 ani. Cei care au închiriat astfel de locuințe încasează acum (mai 2023), în medie, cu 17,6% mai mult față de mai 2013.
Cele mai mari chirii înregistrează apartamentele cu 2 camere construite recent cu un procent de +21,9% și cele nemobilate cu +24,6%.
Cele vechi, livrate înainte de 1977 au avut o creștere de doar 6,2%, în timp ce apartamentele de lux, cu 2 camere, reprezintă singurul segment din această categorie pentru care chiria medie lunară este mai mică (-11,2% în mai 2023 față de mai 2013).
De asemenea, chiriașii preferă o locuință mai spațioasă, dar fără un grad mare de conform, așa că un apartament cu 3 camere conform II se închiriază în mai 2023 cu 459 de euro/lunar, comparativ cu 589 de euro, prețul mediu general pentru 3 camere.
Ca urmare a crescut și prețul pentru astfel de locuințe, fiind mai mare cu 34,2% față de acum 10 ani.
O posibilă explicație pentru scăderea chiriilor apartamentelor mari este legată de creșterea costurilor cu utilitățile: energie termică, gaz, electricitate. Dacă totuși își doresc o locuință mai spațioasă la un preț mai mic, chiriașii sunt dispuși să facă un compromis legat de confort și compartimentare.
„Se observă imediat că garsonierele sunt, în continuare, cele mai căutate și chiriile pentru acest tip de locuințe au crescut semnificativ, în timp ce la apartamentele mari, de 3 și 4 camere, chiriile au stagnat. Asta înseamnă că cererea este mult mai mică pentru închirierea lor”, spune Dragoș Vîlceanu, fondator Asociația Brokerilor Imobiliari.
Alte articole: Bucureşti şi Cluj-Napoca, oraşele cu cele mai mari chirii din România. Unde sunt cele mai mici preţuri