APIA a anunțat calendarul depunerii cererilor pentru sprijin financiar. Noul Plan Național Strategic (PNS) implementat în premieră în 2023 vine pentru români cu o serie de scheme de plată noi, mai ales atunci când vine vorba despre agricultori. Cu toate acestea însă, calendarul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va rămâne la fel ca în 2022, conform AgroTV.
Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a mai explicat pentru sursa citată și care este calendarul APIA pentru anul 2023. Primul pas pe care trebuie să îl facă fermierii este acela de a-și obține adeverința de la primăriile de care aparțin. Campania de depunere a cererilor va debuta la data de 1 martie și se va finaliza, ca și în anii anteriori, în 15 mai.
Ai mai putea citi și: Românii ar putea rămâne fără pensii în 2023?! Marius Budăi: „Noi trebuie să luăm măsuri, trebuie să fim pro-activi”
„Și pentru anul 2023, documentul de bază rămâne adeverința pe care fermierii trebuie să o ia de la UAT-uri. La fel, până la sfârșitul lunii februarie, potențialii beneficiari ai formelor de sprijin pentru anul 2023, trebuie să meargă la primării, să-și actualizeze registrul agricol, astfel încât să poată fi eliberată o adeverință corectă pentru anul 2023.
Campania de depunere a cererilor va debuta la data de 1 martie și se va finaliza, ca și în anii anteriori, în 15 mai, iar începând din 16 mai, încă 25 de zile, se vor putea depune cereri cu penalități de 1% pe zi pentru fiecare zi de întârziere”, a precizat Pintea în emisiunea „Agricultura la Raport”.
În momentul în care a fost întrebat de realizatorul emisiunii când se vor realiza plățile, șeful APIA a avut imediat un răspuns pregătit pentru fermierii români! Oficialul a explicat că programul va fi similar celui din anii anteriori, nefiind propuse schimbări care să afecteze beneficiarii. În acest sens, avansul va fi plătit începând din 16 octombrie, urmând ca plata finală să fie făcută după 1 decembrie 2023.
„În ceea ce privește plățile anului 2023, cu siguranță că se vor face plăți în avans. Nu știm care va fi procentul încă. Procentul stabilit este de 50% din FEGA și 50% din FEADR, dar prin demersurile făcute de către Ministerul Agriculturii, în ultimii ani s-a mărit avansul până la 70% din FEGA și 85% din FEADR. Plăți în avans cu siguranță se vor face și în 2023, dar vom vedea care va fi procentul la momentul potrivit. Plata în avans va demara la data de 16 octombrie, iar din 1 decembrie încep plățile finale, care se vor încheia până la 30 iunie, anul următor”, a mai spus Adrian Pintea.
Ai mai putea citi și: Ministrul Petre Daea anunță primii bani din 2023 pentru agricultori! Cine primește ajutor din partea Guvernului