- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

APIA anunță o creștere semnificativă a subvențiilor. Câți bani vor primi fermierii din 2025

02 Jul, 08:45 • Fundeanu Madalina
Cresc subvențiile pentru fermierii români! Planurile APIA pentru viitorul producătorilor agricoli.
APIA anunță o creștere semnificativă a subvențiilor. Câți bani vor primi fermierii din 2025

Vești bune din partea APIA pentru fermierii români! Din anul 2025, subvențiile pe hectar pentru fermierii din țara noastră vor înregistra o creștere graduală, ajungând la 215 euro pe hectar până în 2027, conform Capital.ro.

Cresc subvențiile pentru fermierii români! Planurile APIA pentru viitorul producătorilor agricoli

Achim Irimescu, ministrul Plenipotențiar al Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană, a discutat în detaliu despre planurile APIA pentru viitorul convergenței subvențiilor destinate producătorilor agricoli.

În emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, Irimescu a punctat că subvenția de bază va înregistra o creștere progresivă, de la nivelul actual de 195 euro pe hectar, până la 215 euro pe hectar până în anul 2027.

Potrivit noilor declarații ale ministrului, această majorare a subvențiilor APIA este doar o parte a unui proces planificat și va contribui la sustenabilitatea și modernizarea agriculturii în țara noastră, punând la dispoziția fermierilor o bază mai solidă pentru dezvoltare și investiții în tehnologie și practici agricole durabile.

Ai mai putea citi: Marcel Boloș, anunț de ultimă oră: „Nu se pune problema creșterii taxelor”

Subvenţii 2024
subvenții APIA

Achim Irimescu le-a adus fermierilor câteva detalii esențiale în ceea ce privește creșterea subvențiilor APIA pe suprafață în cadrul emisiunii Agrostrategia, un subiect de actualitate discutat și la ultimul Consiliu de miniștri al Agriculturii AgriFish.

Acesta a vorbit despre importanța acestei măsuri pentru susținerea fermierilor români și alinierea la standardele europene în domeniul agricol. Achim Irimescu a mai explicat că subvențiile pe hectar vor fi majorate gradual, urmând să atingă 215 euro pe hectar până în anul 2027, față de nivelul actual de 195 euro pe hectar. Proiectul face parte din strategia de convergență și de sprijinire a agriculturii în România, având ca scop principal creșterea competitivității și sustenabilității sectorului agricol.

De asemenea, și la nivelul Consiliului de miniștri ai Agriculturii AgriFish au existat discuții pe această temă, reflectând angajamentul autorităților române de a asigura condiții mai bune pentru fermieri și de a contribui la modernizarea infrastructurii agricole și la implementarea practicilor sustenabile în agricultură.

„Aș clarifica puțin ce se înțelege prin convergența externă. Pentru că este, să spunem, formula pentru care România a insistat foarte mult. Convergența externă s-a aplicat practic de două ori, după prima aplicare România a crescut subvenția de la 170 euro pe hectar la 195,5 și acum suntem la a doua aplicare a convergenței externe, de la 195 euro/ha vom avea teoretic în 2027 o plată de 215 euro/ha, deci o creștere de patru euro pe an, pe hectar”, a spus Achim Irimescu.

Vezi mai multe știri: Piețele din România, lovite de scumpiri. În ce piață din București există cele mai mari prețuri