Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură a demarat eliberarea de adeverinţe pentru solicitanţii schemei de ajutor de stat reglementată de OUG nr. 61/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor aferentă perioadei 1 iulie – 31 decembrie 2023, a informat capital.ro.
„Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat eliberarea de adeverinţe pentru solicitanţii schemei de ajutor de stat. Reglementată de OUG nr. 61/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor aferentă perioadei 1 iulie – 31 decembrie 2023. Acestea intenţionează să acceseze credite în vederea finanţării activităţilor curente, de la instituţiile bancare şi nebancare ce au încheiat convenţii cu APIA”, anunţă APIA.
Potrivit perioadei menționate, agenția a încheiat convenții cu mai multe instituții, printre care se numără și înstituții bancare și nebancare, respectiv cu două fonduri de garantare – Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM), pentru a veni în sprijinul fermierilor care intenţionează să acceseze credite în vederea finanţării activităţilor curente.
Prin adeverința se confirmă valoarea ajutorului, mai precis de 85%, iar valoarea creditului va fi de până la 90% din suma înscrisă în adeverinţa cuvenită solicitantului. Dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%, în conformitate cu Ordinul Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 703/2013, cu modificările şi completările ulterioare, prin care sunt stabilite condiţiile privind încheierea convenţiilor dintre instituţiile financiar-bancare şi nebancare şi APIA, în vederea finanţării de către acestea a activităţilor curente ale beneficiarilor plăţilor derulate de instituţia noastră în baza adeverinţelor eliberate.
„În ce priveşte comisioanele practicate de instituţiile finanţatoare, APIA atrage atenţia fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanţarea capitalului de lucru în vederea desfăşurării activităţilor curente. Să analizeze cu atenţie sporită soluţiile de finanţare propuse de instituţiile financiar-bancare şi nebancare în ceea ce priveşte costul acestora, astfel încât să aleagă modalităţile de finanţare care răspund cel mai bine necesităţilor proprii”, precizează APIA.
Alte articole: Cât trebuie să fie ținute animalele declarate în fermă! Care sunt condițiile pentru a primi subvenția APIA